Nieuws

€ 650.000 voor beroerteonderzoek Rijndam en Erasmus MC

18 november 2015

Het revalidatieonderzoek van Rijndam Revalidatie en Erasmus MC heeft € 650.000 subsidie ontvangen van Technologiestichting STW dat ten goede komt van onderzoek naar hersenstimulatie. Technologiestichting STW realiseert kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers. Zij doet dat door excellent technisch-wetenschappelijk onderzoek te financieren en op elk project onderzoekers en gebruikers bij elkaar te brengen.

Beweging
De subsidie van ruim zes ton komt ten goede aan onderzoek naar hersenstimulatie. Dr. Ruud Selles, universitair hoofddocent van de afdelingen revalidatiegeneeskunde Rijndam en Plastische Chirurgie van het Erasmus MC, leidt een van de acht projecten. "Na een beroerte hebben mensen vaak bewegingsproblemen. Door elektroden op het schedel te plaatsen, worden de hersenen gestimuleerd en aangezet om sneller te leren. De resultaten hiervan zijn erg wisselend", vertelt Selles. "Dat komt omdat we nog niet weten hoe we de elektroden het beste kunnen aanbrengen op basis van individuele hersenorganisatie." Dit onderzoek is een van de acht deelprojecten binnen het NeuroCIMT-project, waaraan in totaal € 5,8 miljoen is toegekend. NeuroCIMT richt zich op nieuwe technologieën voor een nauwkeurige diagnose en op maat gesneden behandeling van neurologische aandoeningen (herseninfarct, MS) en sensorische aandoeningen (gehoorbeperking, chronische pijn).

Stimuleren
Nu gebeurt het toepassen van de elektroden voor iedereen op dezelfde manier. "Na een herseninfarct gaan de hersenen zich opnieuw organiseren. In onze studie gaan we per patiënt analyseren hoe hun hersenen werken en hoe we deze het beste kunnen stimuleren." Het doel is om het opnieuw leren van bewegen na een beroerte te versnellen.

Zelfstandigheid
Selles: "Een hersenbloeding beperkt mensen in hun beweging en zelfstandigheid. Met dit onderzoek hopen wij dit persoonlijke en maatschappelijke probleem te helpen oplossen."

Sensoren
In de studie wordt samengewerkt met TMSi, de Radboud Universiteit en TU Delft. Selles: "Basale en klinische wetenschappen komen in dit project bij elkaar. De TU Delft gaat bijvoorbeeld speciale sensoren ontwikkelen die het mogelijk maken om heel precies de hersenactiviteit te meten."