Nieuws

Breinlijn vanaf 9 december ook actief in regio Rotterdam-Rijnmond

08 december 2020 / Succesvol Breinlijn breidt verder uit in Nederland

In Nederland krijgen jaarlijks tussen 130.000 tot 160.000 mensen hersenletsel. Dat heeft grote gevolgen voor hun dagelijks leven. Hersenletsel brengt veel vragen met zich mee. Voor de getroffene en de naasten, maar ook voor professionals zoals huisartsen, praktijkondersteuners en wijkteamleden. Wie vragen heeft over (de gevolgen van) hersenletsel kon deze voorheen stellen aan één van de 17 hersenletselteams met elk hun eigen manier van werken. Met Breinlijn is er nu één landelijke toegangspoort. Mensen met hersenletsel, hun naasten en professionals kunnen daar terecht voor vragen en casuïstiek over hersenletsel. Vanaf 9 december is de gratis hulpdienst ook voor de regio Rotterdam-Rijnmond bereikbaar via de website www.breinlijn.nl en het centrale telefoonnummer 085 -2250244.
 
Uitbreiding naar de regio Rotterdam-Rijnmond
Breinlijn is inmiddels al in zeven regio’s actief en succesvol en wordt nu landelijk uitgerold. De regionale ziekenhuizen, het revalidatiecentrum, een organisatie voor gehandicaptenzorg en thuis- en verpleegzorgorganisaties, eerstelijns praktijken, allen werken zonder concurrentiebeding samen in het belang van mensen met hersenletsel.
 
Specifiek voor de regio Rijnmond hebben Rijndam Revalidatie (Lydia La en Anne Knoop-Labee), Rotterdam Stroke Service (Bianca Buijck), en Hersenletselcentrum Rotterdam-Rijnmond (Ad van Dongen) de handen ineengeslagen om Breinlijn te implementeren. Hiervoor is de afgelopen tijd achter de schermen hard gewerkt aan goede afstemming tussen de verschillende organisaties en het aanstellen van drie medewerkers (hersenletseldeskundigen), die alle vragen uit deze regio gaan beantwoorden. Vragen van mensen uit andere delen van Zuid-Holland worden beantwoord door het Coördinatiepunt NAH Zuid-Holland.
 
Specifieke deskundigheid
Hersenletsel kan uitdagingen opleveren op vele gebieden: wonen, onderwijs, werk, vrije tijd, relaties en zorg. De vaste medewerkers van Breinlijn kunnen bij complexe vragen terugvallen op een team van gespecialiseerde deskundigen van het Hersenletselcentrum Rotterdam-Rijnmond. Daar zitten een revalidatiearts, maatschappelijk werker en een specialist ouderengeneeskunde in, maar bijvoorbeeld ook een gespecialiseerd neuropsycholoog of een zorgbemiddelaar.
 
Moderne technologie
Breinlijn is laagdrempelig en eenvoudig vindbaar, zodat mensen met hersenletsel en hun naasten beter worden doorverwezen naar passende zorg en ondersteuning. Voor de hersenletselteams moet het slimme digitale systeem achter deze toegangspoort zorgen voor meer efficiëntie, waardoor de vraagsteller beter en sneller wordt geholpen. Breinlijn werkt met een beproefd helpdesk-pakket waarbij ook de privacy goed geregeld is. 

Breinlijn - wijst de weg naar ondersteuning bij hersenletsel
Online: www.breinlijn.nl| Telefonisch: 085 - 225 0244

 
Anne Knoop-Labee en Lydia La, initiatiefnemers bij Rijndam Revalidatie, zijn blij met de komst van Breinlijn in regio Rotterdam-Rijnmond.