Nieuws

Crash

19 oktober 2015 / Er zijn mensen die pas gaan leven als ze eigenlijk dood hadden moeten zijn

Dit is niet het zoveelste boek van iemand die een ongeluk kreeg en het licht zag. Dit is het verhaal van Niek, een autobiografie met een recalcitrante kijk op de werkelijkheid. Een verhaal over liefde, pijn, dood zaad, kracht, een puppy, gastvrijheid, doorzettingsvermogen, humor en succes. Over het feit dat 90 % van je lijf niet meer werkt, het restant er elk moment mee op kan houden en je 37 pillen per dag tegen de pijn moet slikken, kun je moeilijk doen. Of niet. Je kunt ook trouwen, vader worden, bloggen en trainer/coach worden. Niek van den Adel koos voor het laatste.

Ooit leidde Niek het leven van een zogeheten ‘snelle jongen’, op zijn vierentwintigste had hij een huis in Oud-Zuid, een parketvloer, een mooie auto met parkeervergunning, een baan in een kantoortoren, een nieuwe iPhone, een aktetas en een maatpak inclusief stropdas. O ja, en een paar jaar later ook nog een motor..

In 2010 gaat Niek van den Adel (toen 28) zwaar onderuit met zijn motor. Het gevolg: een dwarslaesie die hem vanaf zijn borst verlamt. Bij Niek komt daar een zeldzaam extra bij: een syrinx, een holte in zijn ruggenmerg die als een permanent aanwezige sluipmoordenaar zijn nog resterende lichaamsfuncties voortdurend bedreigt. En elk moment zijn net-weer-opgebouwde-leven totaal kan verwoesten tot de dood erop volgt. Zijn chronische pijn is zo heftig, dat hij dagelijks 37 pillen nodig heeft om het leven draaglijk te houden.

Een dwarslaesie en een syrinx: die twee wens je niemand toe. Maar daar denkt Niek toch anders over. Volgens hem is dit juist de ideale combinatie voor echte bikkels. Zijn idee: zolang er mee te leven valt, moeten we dat vooral doen. En dan ook goed! Wat een ander nog niet in een leven meemaakt, is hem is vijf jaar tijd overkomen! Hij denkt zelf dat hij deze dwarslaesie nodig had om een leuk leven te leiden, om hem te dwingen keuzes te maken waar hij achter staat.

Dus is hij, vijf jaar na zijn ongeluk, getrouwd met zijn bloedmooie ergotherapeute, is hij vader van een tweeling, laat hij een huis bouwen, spreekt hij als coach en motivator duizenden mensen toe, leert hij topmanagers wat gastvrijheid is en worden zijn blogs 200.000 keer gelezen. Zijn motto: geluk zit niet in je benen. Geluk is een keuze.

Te bestellen via www.niekvandenadel.nl.


 

Agenda

meer »