Nieuws

De kennis van Nu

13 oktober 2015 / Nieuwe behandelingen bij beroertes

Op 14 oktober 2015 om 19.20 uur zijn onder andere Roessingh Research and Development, het AMC en Merem Behandelcentra, locatie de Trappenberg, te zien in het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu bij NPO2. Jaarlijks worden in Nederland 41.000 mensen getroffen door een beroerte, de gevolgen daarvan zijn enorm. Beroertes zijn de tweede doodsoorzaak bij vrouwen en de derde bij mannen in Nederland. Ze zijn tevens de belangrijkste veroorzaker van invaliditeit. Wetenschappers en medici werken hard om de ernstige gevolgen van beroertes te beperken. De Kennis van Nu laat drie nieuwe behandelingen zien, die tot hoopgevende resultaten leiden.
 
Bij een van deze nieuwe behandelmethoden  wordt getracht het lichaam aan te passen aan wat de hersenen nog wel kunnen. Dat gebeurt door spierwerking van de patiënt met 3D-apparatuur in kaart te brengen. Welke signalen sturen de hersenen nog uit en tot welke motoriek leidt dat? Uiteindelijk leidt deze wetenschap tot een medische ingreep waarbij pezen op een andere plek op het bot worden vast gezet. Dat leidt tot spectaculaire resultaten.

De Kennis van Nu is het wetenschapsprogramma van de NTR, gepresenteerd door Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen. Het is elke woensdag te zien om 19.20 uur op NPO 2.
Website:          www.dekennisvannu.nl