Nieuws

Dwarslaesie Challenge Week: een handicap hoeft geen beperking te zijn

05 april 2016 / Adriaan (39) uit Lopik gaat uitdaging van zijn leven aan

Crossen op het Europees Kampioenschap in een raceauto, die alleen met de hand bediend kan worden. Adriaan Boele uit Lopik gaat het doen tijdens de Dwarslaesie Challenge Week van het Revalidatiefonds. In deze week gaan zes mensen met een dwarslaesie laten zien dat een handicap geen beperking hoeft te zijn om je grenzen te verleggen. En om geld op te halen voor het Revalidatiefonds voor vernieuwend onderzoek naar zelfregie bij een dwarslaesie.

De Dwarslaesie Challenge Week duurt van 7 tot en met 15 april.


 
Adriaan deed vanaf zijn achttiende mee aan Nederlandse en Europese autocross wedstrijden. Hij liep zijn incomplete dwarslaesie op tijdens een vrije training met een raceauto in augustus 2014. Een jump met de auto zorgde ervoor dat de auto meerdere keren over de kop sloeg. Dit ongeluk heeft zijn leven totaal veranderd. "Ik kan niet meer gaan en staan waar ik wil en ben afhankelijk van anderen", vertelt Adriaan.
 
Zo veel kan ook nog wél met een dwarslaesie
Adriaan: "Racen is mijn lust en mijn leven en nu – ruim anderhalf jaar na het ongeluk – durf ik weer aan crossen te denken. Daarom ben ik ook hard bezig met mijn revalidatie bij De Hoogstraat in Utrecht. Mijn challenge bestaat uit twee delen. Ten eerste wil ik in een voor mij aangepaste Skoda Fabia een testrit maken; slaagt deze testrit dan zal ik op 28 en 29 mei starten bij het Europees Kampioenschap. Zo hoop ik anderen te inspireren en te laten zien wat er allemaal nog kan met een dwarslaesie."
 
Zelfstandigheid en eigen regie belangrijk aspect bij revalideren
Het Revalidatiefonds wil dat mensen met een lichamelijke beperking volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. De revalidatie van dwarslaesiepatiënten traint vooral bepaalde basisvaardigheden. Hoe deze vaardigheden vervolgens in verschillende situaties kunnen worden toegepast, krijgt minder aandacht. Onderzoek naar hoe de theorie aan de praktijk kan worden gekoppeld, geeft mensen met een dwarslaesie hun zelfstandigheid terug. Om dit onderzoek te financieren willen de zes helden samen 100.000 euro ophalen met hun challenges.
 
15.000 mensen met een dwarslaesie
Nederland telt ongeveer 15.000 mensen met een dwarslaesie en jaarlijks komen daar 400 tot 500 bij. Mensen met een dwarslaesie hebben veel van hun zelfstandigheid ingeleverd. Ze ondervinden dagelijks de gevolgen van hun handicap. Ze worden geconfronteerd met bijvoorbeeld chronische spasmen, pijnklachten of kunnen last hebben van incontinentie.
 
De Dwarslaesie Challenge Week
De Dwarslaesie Challenge Week is een initiatief van het Revalidatiefonds in nauwe samenwerking met Dwarslaesie Organisatie Nederland en de revalidatiecentra gespecialiseerd in de behandeling van dwarslaesie, zoals De Hoogstraat in Utrecht waar Adriaan nog steeds revalideert.