Nieuws

Een magische fluit

01 december 2007

Kinderen die door een spierziekte of andere oorzaak verzwakte ademhalingsspieren hebben, krijgen ademhalingstherapie.

Om de therapie leuk te maken, gebruikte Rijndam Revalidatiecentrum er een elektronische saxofoon voor. Maar kinderen die hun armen niet kunnen gebruiken, kunnen dat instrument niet bespelen. Nu is er een instrument waarbij dat wel kan: de Magic Flute.
 

Goed uitblazen
Als de ademhalingsspieren door een ziekte verzwakken, gaat een kind vaak oppervlakkig ademen. Alleen het bovenste deel van de longen wordt gebruikt, waardoor de spieren verder verzwakken. Er kan zich ook slijm verzamelen in de longen, wat ontstekingen kan geven.

Goed uitblazen is dé manier om de longen te trainen. Uitblaasoefeningen worden vaak begeleid door de fysiotherapeut. In Rijndam Revalidatiecentrum in Rotterdam wordt al langer gebruikgemaakt van muziek om de conditie van de longen op peil te houden. Deze vorm van ademhalingstherapie is veel leuker voor de kinderen, want het oefenen gaat spelenderwijs. Muziek maken is gewoon fijn om te doen.


Onbegrensd
Voor de therapie werd een elektronische saxofoon gebruikt, maar niet alle kinderen kunnen dat instrument hanteren. Ademhalingstherapeut Ruud van der Wel wilde daarom een nieuw elektronisch instrument ontwikkelen, dat ook meer mogelijkheden zou hebben.

Via zijn eigen website kwam Van der Wel in contact met David Whalen uit New York, die verlamd is en heel creatief is in het bedenken van manieren om desondanks te kunnen musiceren. Op een congres ontmoette Ruud van der Wel Brian Dillon uit Ierland. Hij heeft het bedrijf Unique Perspectives, dat elektronica ontwikkelt voor mensen met een handicap. De samenwerking tussen de drie mannen bleek vruchtbaar en na nog geen jaar was een nieuw instrument geboren, de Magic Flute.

Dit instrument wordt bespeeld zonder handen en er is weinig longvolume voor nodig. Door je hoofd omhoog en omlaag te bewegen, varieer je de toonhoogte. Het instrument kan elektronische geluidsbronnen aansturen, zoals een keyboard of muziekcomputer. Hierdoor kun je veel soorten geluiden voortbrengen: fluit, trompet, saxofoon, scheurende gitaren. De mogelijkheden zijn onbegrensd.


Meer informatie:
Cora van der Wouden, afdelingsmanager divisie kinderen Rijndam Revalidatiecentrum,
Ruud van der Wel, ademhalingstherapeut
www.mybreathmymusic.com