Nieuws

Handen op elkaar voor HandsOn

01 april 2015

Vanaf 6 april aanstaande doet Roessingh Research and Development (RRD) onderzoek naar de inzet van een virtuele revalidatiegame in de klinische revalidatiepraktijk. Deze revalidatiegame wordt als therapie gebruikt voor kinderen met een Cerebrale Parese (CP) met een beperkte arm- /handfunctie. Daarnaast wordt onderzocht of deze revalidatiegame ook als trainingsinstrument bij volwassenen met een beperkte arm-/handfunctie kan worden ingezet. De intensiteit van de behandeling met de revalidatiegame wordt daarom vergeleken met een reguliere behandeling gericht op de arm- /handfunctie.
 
De revalidatiegame is gemaakt door studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht in samenwerking met Roessingh Research and Development en Roessingh, Centrum voor Revalidatie. Het spel wordt gespeeld met reële voorwerpen die door de cliënt verplaatst moeten worden binnen een op een tafel geprojecteerde virtuele omgeving. In het spel wordt een ruimteschip aangevallen door dieren. Deze dieren moeten worden afgeweerd door het pad te blokkeren met een voorwerp dat wordt verplaatst door de cliënt. De keuze van het voorwerp, welke bestaat uit verschillende vormen en formaten, bepaalt het type greep, handbeweging en/of polsbeweging welke van de cliënt wordt gevraagd. Hierdoor wordt een intensieve, motiverende en betekenisvolle training bewerkstelligd.

Voor dit onderzoek zullen ongeveer 5 kinderen en 10 volwassen cliënten met een beperkte arm- /handfunctie getest worden. De revalidatiegame zal gespeeld worden in het Novalab van Roessingh (= een virtual reality en robotica ruimte). Na het spelen van de game zal bij deze cliënten een vragenlijst worden afgenomen. Daarnaast wordt aan de cliënten gevraagd om verbeterpunten ten aanzien van de game te benoemen. Tevens zal bij de volwassen cliënten de intensiteit van trainen worden vastgesteld op basis van het aantal herhalingen. Deze intensiteit zal ook gemeten worden tijdens een reguliere arm-/handfunctie behandeling.  
 
Het HandsOn project is gesubsidieerd door het Johanna Kinderfonds, het Revalidatiefonds en de Cornelia Stichting.