Nieuws

'Ik voel me fysiek en mentaal enorm sterk'

04 december 2014

LisaBij Lisa (46) werd in 2012 borstkanker geconstateerd. Na een borstbesparende operatie, chemokuren en bestraling volgde ze het oncologische revalidatieprogramma bij Revant in Goes. ‘Ik zou zes chemokuren krijgen, maar de laatste heb ik geweigerd omdat ik ontstoken aderen kreeg. Sommige raakten bijna verstopt. Ik had ontzettend veel pijn.

Ex-kankerpatiënten wezen me op de mogelijkheid van oncologische revalidatie. Ik heb me toen in Goes aangemeld, waar ik een revalidatie programma volgde samen met lotgenoten. Ik was aanvankelijk erg bang om mijn lichaam te gebruiken. Je denkt dat je door die pijn niets meer kunt. Maar je kunt nog best veel en dat wordt je snel duidelijk gemaakt. Verder kreeg ik individuele begeleiding aangeboden van onder andere een maatschappelijk werker. Immers als je te horen krijgt dat je kanker hebt, stort je wereld in.

Zelf denk ik dat het goed is als zo’n revalidatieprogramma al tijdens de behandeling start. Ik ben ontzettend blij dat ik deze hulp heb gehad. Ik voel me fysiek en mentaal enorm sterk. Al tijdens de revalidatieperiode heb ik samen met mijn man de 1100 meter hoge Snowdon in Wales beklommen en onlangs hebben we een wandeltocht van 100 kilometer door de bergen van het Lake District gemaakt. Ook werk ik weer als apothekersassistente. Ik was bang dat ik dat nooit meer zou kunnen en durven. Ik maak namelijk zelf chemokuren klaar.’
 

Bron: Revalidatie Magazine (RM) nr. 4 2014
Auteur: John Ekkelboom
Foto: Inge Hondebrink