Nieuws

Post IC-patiƫnten knappen sneller op na opname bij revalidatiecentrum

01 april 2021

De coronapatiënt is sinds vorig jaar een nieuw soort gast geworden aan de Amsterdamse Overtoom. Op dit moment revalideren er 25 mensen na een post-ic opname vanwege coronavirus bij Reade. Nu niet meer op een aparte unit, maar tussen de andere revalidanten. Reade heeft het afgelopen jaar zoveel ervaringen opgedaan dat zij de expert is geworden in COVID revalidatie.

“Revalidatieartsen kijken doorgaans niet naar de oorzaak van een aandoening, maar naar de gevolgen”, legt revalidatiearts Marike Maijers uit. “En dit soort gevolgen komen overeen met de gevolgen van bijvoorbeeld een beroerte, een ongeluk of ander leed. Ook hebben we veel ervaring met mensen die lang op een IC hebben gelegen.”

Opvallend is dat mensen die begeleid revalideren vaak sneller opknappen, ook al waren ze in het begin vaak veel zieker. Iets anders dat opvalt, is het vrij lang aanhouden van de niet-zichtbare klachten zoals angst en somberte. Veel mensen die fysiek zijn hersteld, lukt het vaak niet om de dagelijkse draad weer op te pakken. Herbeleving van de IC opname of angst voor herbesmetting kunnen leiden tot sociale isolatie. Gelukkig bieden multidisciplinaire teams van Reade’s polikliniek hulp in de vorm van goede zelfzorg.

Lees verder