Nieuws

Rijndam Revalidatie start met looptraining op innovatieve loopband C-Mill

14 maart 2016

De C-Mill is een loopband waarop via een beamer obstakels en stapdoelen worden geprojecteerd. Hierdoor worden stapaanpassingen tijdens het lopen uitgelokt waardoor het lopen op een functionele manier wordt geoefend. Sinds begin maart 2016 heeft Rijndam op locatie Westersingel de C-Mill in gebruik om mensen na bijvoorbeeld een beroerte, heupbreuk of amputatie weer goed te leren lopen.
 

Obstakels trainen

Weer leren lopen na een ongeval of operatie, gaat veel functioneler met de C-Mill. Met een beamer wordt op het loopvlak van deze innovatieve loopband een obstakel geprojecteerd, bijvoorbeeld een bospad met boomwortels. Zo’n obstakel kan precies op een plek worden geprojecteerd dat dit een stapaanpassing vereist. Juist een stapaanpassing is lastig voor mensen die revalideren na bijvoorbeeld een beroerte of beenamputatie. Door regelmatig te trainen op de C-Mill, lopen patiënten niet alleen minder risico om te vallen, maar ook hun angst om te vallen, wordt verminderd.
 

 Uitdaging voor patiënt

“Doordat we de moeilijkheidsgraad op de persoon kunnen afstemmen, kunnen we voor iedereen een uitdagende maar veilige oefenomgeving creëren” legt fysiotherapeut Marc Evers uit. “Dat is een belangrijke meerwaarde van de C-Mill, want hoe leuker en uitdagender het trainen wordt, hoe gemotiveerder iemand is om het vol te houden.” Bovendien kan de therapeut eenvoudig en objectief bijhouden hoe iemand vordert, doordat iedere stap automatisch in kaart wordt gebracht. Dit verbetert de transparantie in de looprevalidatie.
 

Onderzoek

Bewegingswetenschapper Melvyn Roerdink bedacht de C-Mill in samenwerking met partners uit de revalidatiepraktijk en het bedrijfsleven. In een onderzoek kregen 16 mensen in de chronische fase na een beroerte vijf weken lang twee keer per week C-Mill training. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de deelnemers na vijf weken C-Mill training beter scoorden op klinische balans- en looptesten, fysiek actiever waren en verbeterden in het maken van stapaanpassingen tijdens het staan. Daarnaast waren de deelnemers enthousiast en positief over deze vorm van training.

De ontwikkeling van de C-Mill is in 2008 geinitieerd door onderzoekers van MOVE Research Institute Amsterdam in samenwerking met klinische partners van de revalidatiecentra Reade en Heliomare en het bedrijf ForceLink.

 Kijk voor meer informatie op www.rijndam.nl/cmill.