Nieuws

Rijndam Revalidatie zet activiteitentrackers in bij oncologische pati√ęnten

02 juli 2018

Oncologische patiënten krijgen bij Rijndam een tracker gedurende hun revalidatiebehandeling. Deze multifunctionele polsband geeft een objectief inzicht in het beweegpatroon van de patiënt. De informatie over het energie- en activiteitenniveau wordt zowel door de patiënt als therapeut toegepast in de behandeling.

Inzicht activiteitenpatroon
Oncologische patiënten leren tijdens hun revalidatie om hun activiteiten beter over de dag te verdelen. De tracker biedt een objectief inzicht in hun energie- en activiteitenpatroon en geeft meer regie over eigen leven. Marissa Meijer, knowledgebroker oncologie en ergotherapeut legt uit: “Deze Fitbit, een tracker in de vorm van een polsband, registreert alle bewegingsactiviteiten. Aan de hand van gegevens als hartslag, slaapregistratie en mate van inspanning krijgt de patiënt direct feedback door op zijn smartphone of tablet over eventuele onder- of overbelasting. Dit helpt om energie gelijkmatiger te verdelen en motiveert bovendien tot meer beweging buiten de therapie-uren.”

Begeleiding op maat
De activiteitentracker biedt de therapeuten een objectief inzicht in het beweegpatroon en de intensiteit van de inspanning van hun patiënten. “Met deze inzichten kunnen de ergo- en fysiotherapeuten waar nodig in het behandeltraject bijsturen”, vertelt Marissa. “We zijn heel blij met de 55 Fitbits, die we via de Vrienden van Rijndam gefinancierd hebben gekregen van Stichting Roparun”.

Innovatie
Rijndam bekijkt continu de mogelijkheden om innovatieve ontwikkelingen in te zetten in haar behandelingen. Vorig jaar zijn al activiteitentrackers succesvol ingezet bij kinderen en jongeren met chronische pijn en vermoeidheidsklachten. Vanaf 1 juli worden de trackers gefaseerd geïmplementeerd binnen de oncologische revalidatiebehandelingen op de locatie in Schiedam, gevolgd door overige locaties in Capelle a/d IJssel, Dordrecht en Gorinchem.