Nieuws

Werkbezoek NZa aan Cicero en Adelante

22 september 2016

Op 19 september bracht het ‘revalidatieteam’ van de NZa, aangevuld met vertegenwoordigers van ActiZ en Revalidatie Nederland, een bezoek aan het zuiden van Nederland.

Verzorgingshuiszorg en verpleeghuiszorg
In de ochtend stond een bezoek aan Cicero Zorggroep, een organisatie voor verzorgingshuiszorg en verpleeghuiszorg, op het programma. De deelnemers werden hier uitgebreid bijgepraat over de doelgroepen, inrichting en vormgeving van de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) en kregen een uitgebreide rondleiding.
 
Opvallend was dat Cicero Zorggroep binnen 24 uur patiënten opneemt voor de GRZ en de patiënten 7 dagen per week worden doorbehandeld. Door een goede planning direct bij opname en het werken met zorgpaden is de ligduur van deze patiëntengroep bij Cicero sinds 2013 gemiddeld met ongeveer 24% gedaald. Een van de grote knelpunten die zij tegenkomen, is de overdracht van patiënten zowel aan de voorkant (ziekenhuis) als aan de achterkant (gemeente).   
 
Behandelmodules, stepped care, CVA en pijn netwerk
Na het bezoek aan Cicero Zorggroep vertrok de delegatie naar Adelante, waar wederom een interessant programma te wachten stond. De delegatie werd hier door Jean-Paul Essers en zijn medewerkers bijgepraat over de behandelmodules bij Adelante, de stepped care unit samen met Cicero, CVA-aanpak en het pijn netwerk.

Hoge dwarslaesie- en beademingspatiënten
Een uitgebreide rondleiding in deze prachtig verbouwde instelling waarbij, op verzoek van de NZa, veel aandacht was voor hoge dwarslaesie- en beademingspatiënten maakte het bezoek compleet. Met name het praten met deze patiënten, waarvoor de laatste jaren samen met de NZa heel hard is gewerkt aan de oplossing van een financieringsknelpunt, maakte zeer veel indruk op de medewerkers van de NZa.  
 
Meer informatie: Laura van Steenveldt, beleidsmedewerker.