Nieuws

Winnaar e-rev@lidatieprijs: samenwerking Rijndam, UMCG en De Hoogstraat

20 april 2016

Op vrijdag 15 april 2016 werd op het voorjaarscongres van de Vereniging van Revalidatieartsen (VRA) de e-revalidatieprijs uitgereikt aan Rijndam Revalidatie, UMCG en De Hoogstraat. Zij krijgen € 10.000 ter beschikking om de huidige app 'Beenamputatie en prothese' door te ontwikkelen, waardoor amputatiepatiënten en gebruikers van beenprothesen actiever en met een gezondere leefstijl verder kunnen leven. Het Revalidatiefonds heeft deze prijs in het leven geroepen om met e-/ict-toepassingen te bevorderen dat mensen zelf vorm en inhoud kunnen geven aan hun leven.

Zelfredzaamheid
De app wordt samen met patiënten (de patiëntenvereniging Korter maar Krachtig) en professionals ontwikkeld. Na een behoefteonderzoek kunnen zij samen aangeven welke functies de interactieve app dient te bevatten. Hierbij is bijvoorbeeld te denken aan een stappenteller, BMI-meter, een fitnessmodule en een sociale module waardoor lotgenoten met elkaar in contact kunnen komen. De app zorgt er voor dat de zelfredzaamheid van amputatiepatiënten en gebruikers van beenprothesen groter wordt. Bovendien kunnen zij onderling meer contact met elkaar krijgen via de app. Zodoende houden zij hun leven meer in eigen hand, waardoor hun gevoel van welbevinden toeneemt.

Patiënten kunnen de app voor amputatie en tijdens en na de revalidatie gebruiken. Per jaar worden er in Nederland ruim 3.000 mensen geamputeerd.

De huidige app ‘Beenamputatie en prothese' is gratis verkrijgbaar in de App Store en Google Play Store.