Nieuws

Ademhalingstherapie als spelletje

04 december 2014

Kinderen die door een spierziekte of andere oorzaak verzwakte ademhalingsspieren hebben, hebben baat bij ademhalingstherapie. Om de therapie leuker te maken nam Ruud van der Wel, ademhalingstherapeut bij Rijndam Revalidatie, eerder al het initiatief om de Magic Flute te ontwikkelen. Met dit elektronische instrument train je de longen terwijl je muziek maakt.

Ademhalingstherapie als spelletjeOm de speelse oefenmogelijkheden verder uit te breiden, heeft een team van Rijndam nu Groovtube ontwikkeld: een apparaat dat wordt aangesloten op een iPad en waarmee kinderen vervolgens adem-gestuurde spelletjes kunnen spelen. Ze kunnen bijvoorbeeld een zelfgemaakte foto opblazen of al blazend andere speldoelen bereiken. Ondertussen kan worden gewerkt aan therapiedoelen als het aanleren van een ademritme, het versterken van de longfunctie of het trainen van de mondmotoriek.

Bij Rijndam wordt de Groovtube ingezet bij ademtherapie, fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. In oktober is het apparaat gepresenteerd op de Rehacare-beurs in Düsseldorf, en bedrijven in China, Engeland, Finland en Zwitserland gaan de Groovtube daar onder de aandacht brengen van revalidatie-instellingen. Kijk voor meer informatie op www.revalidatiemagazine.nl, Links.

Bron: Revalidatie Magazine (RM) nr. 4 2014