Nieuws

Hoe gevaarlijk is lachgas? ‘Je kunt blijvend verlamd raken’

09 december 2019 / Reade in de media

Het ballonnetje lachgas voor vertier leek lang onschuldig, maar een alarmerend rapport dat maandag werd gepubliceerd maakt abrupt een einde aan die schijn. Het roesmiddel wordt opgenomen op lijst 2 van de Opiumwet. 

Wat zijn de lichamelijke gevolgen van lachgas?
Het korte antwoord: gebruikers kunnen er blijvend verlamd van raken, aldus Wendy Achterberg, revalidatiearts bij Reade in Amsterdam. “We zijn gespecialiseerd in dwarslaesies en zagen het aantal dwarslaesies door lachgas explosief stijgen.”

Alleen al in het afgelopen half jaar kwamen twaalf Amsterdamse ‘slachtoffers’ van lachgas het revalidatiecentrum binnen. “Het gebruik van lachgas zorgt voor een tekort aan vitamine B12,” zegt Achterberg. “Dat is het stofje dat nodig is voor het onderhoud van zenuwen. Bij een tekort aan vitamine B12 kunnen stoffen die essentieel zijn voor het onderhoud van de zenuwen niet goed omgezet worden en kunnen deze stoffen zich ophopen in het ruggenmerg. Wanneer dat uitvalsverschijnselen geeft noem je dit een dwarslaesie. Dan kan naast verminderde kracht of gevoel in armen en of benen ook voor problemen op gebied plassen, ontlasting en seksualiteit geven. Dat zijn schrijnende gevolgen voor iets dat zo onschuldig lijkt.”

wwww.reade.nl/lachgas