Nieuws

Klimmendaal en Rijnstate intensiveren samenwerking tijdens en na behandeling voor kanker

22 februari 2018

Een medische behandeling voor kanker is zwaar. Het doet meer met de patiënt dan je denkt, ook nadat de behandeling is afgerond. Lichamelijk, maar ook op het emotionele, cognitieve of sociale vlak. Klimmendaal en Rijnstate hebben, in samenwerking met het Integraal Kankercentrum Nederland, een innovatief medisch specialistisch revalidatieprogramma-op-maat ontwikkeld. Met dit programma kunnen patiënten tijdens en na hun medische behandeling voor kanker verder werken aan hun herstel en een nieuw evenwicht in hun leven.

Programma op maat
“Goede zorg is voorzorg”, stellen Rijnstate en Klimmendaal. Na een verwijzing door de arts van Rijnstate krijgt de patiënt een intake bij de revalidatiearts van Klimmendaal in het ziekenhuis. Vervolgens wordt er in overleg met de patiënt en de verschillende behandeldisciplines een revalidatieprogramma op maat gemaakt. Dit is een poliklinische behandeling door verschillende behandelaars. Gewoonlijk duurt het programma twaalf weken waarin de patiënt groeps- en/of individuele behandelingen krijgt.

Kwaliteit van leven
Het interdisciplinaire revalidatieprogramma is bedoeld voor patiënten die meerdere problemen hebben als gevolg van het hebben van kanker of de behandeling daarvan. Het programma bestaat uit fysieke training, psychosociale begeleiding, coaching en energieverdeling, voedingsadvies en eventueel ook arbeidsreintegratie. Klimmendaal en Rijnstate werken binnen dit programma ook samen met de sportartsen van Sportmedisch Centrum Papendal. Het doel van  het revalidatieprogramma is dat de kwaliteit van leven dusdanig verbetert dat de patiënt zo zelfstandig mogelijk kan functioneren en weer kan participeren in de maatschappij.

Eerste pilot
Een eerste groep patiënten die bij Rijnstate behandeld zijn voor borstkanker is afgelopen maand gestart met het revalidatieprogramma bij Klimmendaal. Deze pilot verloopt succesvol. Daarom wordt in april a.s. een tweede pilotgroep gestart. Na de evaluatie van de ervaringen in de pilotfase komt het programma ook beschikbaar voor andere groepen oncologische patiënten van Rijnstate.
Het Arnhemse ziekenhuis werkt op het gebied van oncologie samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en Ziekenhuis Slingeland in Doetinchem, onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum. In de loop van 2018  kunnen ook patiënten uit deze twee Gelderse ziekenhuizen worden doorverwezen naar Klimmendaal voor dit revalidatieprogramma.