Nieuws

Sneller en beter weer leren lopen door revalidatie met nieuwe ZeroG

11 december 2020

Met dank aan de Vrienden van Rijndam en Stichting Rotterdams Kinderrevalidatie Fonds Adriaanstichting (KFA) heeft Rijndam een nieuw hulpmiddel in gebruik kunnen nemen: ZeroG. Met ZeroG kunnen patiënten sneller en beter opnieuw leren lopen door dynamische en robotische gewichtsondersteuning.

De ZeroG is een effectief en innovatief robotisch hulpmiddel voor mensen die kracht- en/of coördinatieproblemen hebben bij het lopen, bijvoorbeeld door letsel na een ongeval, CVA, amputatie of dwarslaesie. Met ZeroG kunnen deze patiënten al zodra zij medisch stabiel zijn met loop- en balansrevalidatie beginnen. Het systeem is laagdrempelig en veilig voor patiënt én therapeut. ZeroG volgt automatisch de beweging van de patiënt en voorziet altijd in gewichtsondersteuning en valbescherming. Hierdoor kan de patiënt zijn grenzen opzoeken en steeds verleggen. De patiënt wordt uitgedaagd in een veelvoud aan trainingsactiviteiten: lopen, traplopen, opstaan, zitten, etc. zonder de angst om te vallen.

Ook kinderen kunnen angsten loslaten
Het hulpmiddel is ook geschikt voor gebruik door kinderen, voor hen hebben we, naast een volwassen variant, een kleiner harnas beschikbaar. Juist bij kinderen met zowel niet-aangeboren hersenletsel als bij bijvoorbeeld chronische pijn, speelt angst vaak een grote rol. De wetenschap dat ze zich in de ZeroG niet kunnen bezeren door een val tijdens het oefenen helpt om een stap verder te durven gaan tijdens training. Door op de grenzen van hun kunnen te trainen en door fouten te durven maken door dit vangnet gaan zij sneller vooruit.


Jan Vonk revalideert met ZeroG na corona
Op de foto staat Jan Vonk, bij ons aan het revalideren na een besmetting met COVID-19. Hij is laaiend enthousiast over het nieuwe hulpmiddel. Ook onze behandelend therapeuten staan in de rij om hun patiënten kennis te laten maken met ZeroG. We zijn de Vrienden van Rijndam (http://www.vriendenvanrijndam.nl) en de Stichting KFA (https://www.kinderfondsadriaan.nl) dan ook zeer dankbaar voor hun gulle giften, waarmee voor ons een grote wens in vervulling ging.