Revalideren in het ziekenhuis

Medisch specialistische revalidatie wordt geboden in revalidatiecentra, maar ook in (universitaire) ziekenhuizen. In de ziekenhuizen is een revalidatiearts werkzaam. In sommige gevallen verzorgt een revalidatiecentrum de behandelingen in het ziekenhuis.
Ziekenhuisafdelingen Revalidatie hebben geen bedden. U kunt er alleen terecht voor een poliklinische behandeling. Ook kunnen opgenomen ziekenhuispatiënten er terecht voor een consult. Een revalidatiearts kan bijvoorbeeld adviseren hoe complicaties voorkomen kunnen worden bij een patiënt op de intensive care.

De revalidatieafdeling in een ziekenhuis kan makkelijk beschikken over ziekenhuisfaciliteiten en andere medisch specialismen. Daardoor kan de patiënt direct door voor verder (laboratorium)onderzoek, röntgenfoto’s of een operatie. Kenmerkend voor revalidatie in het ziekenhuis is, dat er een samenwerking is tussen de revalidatiearts en verschillende andere artsen, bijvoorbeeld de neuroloog, de cardioloog, de plastisch chirurg en de orthopeed. In academische ziekenhuizen is veel aandacht voor opleiding van artsen en diagnostiek. Revalidatie richt zich hier vaak op speciale casussen.