23 november 2023

Zaterdag 18 november was het revalidatiecentrum in Beetsterzwaag (Revalidatie Friesland) het decor van de landelijke dag voor Kinder Advies Raden (KAR). Ruim 60 kinderen kwamen samen om ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren en te bespreken hoe zij landelijk kunnen samenwerken. Deze dag werd georganiseerd in samenwerking met Stichting Kind en Ziekenhuis.

Een uitgesproken thema

Het thema van de dag was “Laat je stem horen”. Dat begon meteen bij de introductie. Hier konden de kinderen door middel van een groen of rood blaadje hun mening geven over relevante thema’s, zoals duurzaamheid en medisch afval. Na de introductie was er tijd voor een eerste workshopronde. De te volgen workshops stonden allemaal in het teken van het thema “Laat je stem horen”. Zo was er een workshop ‘vloggen’ en ‘discussiëren kun je leren’.  In het regietheater werd via een rollenspel geoefend hoe je een gesprek aangaat met een arts. Handige tools dus die de kinderen weer kunnen gebruiken binnen hun eigen KinderAdviesRaad.

Inspirerende spreker

Speciale gastwas Tristan Bangma, paralympisch baan- en wegwielrenner.Tristan kwam zijn ervaring delen met deze kinderen. Door een oogaandoening was Tristan al vanaf jonge leeftijd slechtziend. Toch heeft Tristan veel successen behaald als baan- en wegwielrenner, op topniveau. Tristan is een inspirerend voorbeeld voor deze kinderen!

Waarom een KinderAdviesRaad

De KAR heeft tot doel om kinderen en jongeren met ziekten, chronische aandoeningen, of beperkingen de kans te geven om deel te nemen aan besluitvorming binnen zorgorganisaties, met de nadruk op kindzorg. Deze kinderen zijn zelf chronisch ziek, hebben een ziekte overwonnen of hebben een beperking. Hierdoor kunnen ze bijdragen aan verbeteringen in de zorg op basis van hun eigen ervaringen en behoeften.

Meer nieuws