Het kan zijn dat je door ziekte, een ongeval of een aangeboren aandoening moet leven met een lichamelijke beperking. Je lichaam werkt niet meer mee zoals je wilt. Je wilt dan zo snel en zo goed mogelijk herstellen, of revalideren, zodat je weer op een zo zelfstandig mogelijke manier je dagelijkse leven op kunt pakken.

Je kunt hiervoor een specialistische medische behandeling krijgen. We spreken dan van medisch specialistische revalidatie. Jaarlijks revalideren ruim 191.000 patiënten.

Wil je meer weten over medisch specialistische revalidatie? Bekijk dan deze korte film.

Stuk

Onlangs was de met de zilveren Nipkowschijf bekroonde documentaire ‘Stuk’ op tv. Wilt u de toegevoegde waarde van revalidatie zien?

Soorten revalidatie

Progressief neurologische aandoeningen – Revalidatie Volwassenen

Dit zijn aandoeningen aan het zenuwstelsel die in de loop van de tijd verergeren, zoals ALS, MS, ziekte van Parkinson…

Dwarslaesie – Revalidatie Volwassenen

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Die kan bijvoorbeeld ontstaan bij een gebroken rug of nek. Bij een…

Spasticiteit – Kinderrevalidatie

Spasticiteit betekent dat je last hebt van toenemende spierspanning of spierspasmen. Je spieren in je armen en benen voelen dan…

Developmental Coordination Disorder (DCD) – Kinderrevalidatie

Mogelijk heb je motorische problemen , zonder dat daarvoor een aantoonbare neurologische of fysieke oorzaak is aan te wijzen. Dat…

Waar kun je revalideren

Voor een revalidatiebehandeling kun je terecht in een revalidatiecentrum, ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum (ZBC). Deze revalidatie-instellingen bieden speciale programma’s voor diverse aandoeningen, soms met verpleegbedden (klinisch) en soms in dagbehandeling (poliklinisch). Niet alle instellingen bieden dezelfde zorg aan.

Wil jij weten welke kwaliteit jouw (beoogde) revalidatie-instelling levert? Ben je op zoek naar informatie over revalidatie in jouw regio? Of wil je revalidatie-instellingen met elkaar vergelijken? Op Revalidatiecheck vind je behandelingen en kwaliteitscijfers van 45 instellingen voor medisch specialistische revalidatie in Nederland.

Revalidatie-instellingen zijn verspreid over het hele land

Revalidatie-instellingen zijn verspreid over het hele land. De leden van Revalidatie Nederland bieden op ongeveer 140 locaties revalidatie aan.

Je kunt je niet zelf aanmelden bij een revalidatie-instelling. Daar heb je een verwijzing van een huisarts of specialist voor nodig. Deze arts kan je ook helpen met de vraag wat voor jou de beste plek is.

Poliklinisch of klinisch revalideren

Afhankelijk van uw situatie kunt u poliklinisch of klinisch revalideren. Een revalidatiearts kan bepalen of u het beste klinisch of poliklinisch kunt revalideren. Sommige revalidatiecentra bieden zowel klinische als poliklinische revalidatie, andere centra bieden alleen poliklinische revalidatie. In een ziekenhuis en bij een behandelcentrum revalideert in u principe alleen poliklinisch.

Poliklinisch

Als u poliklinisch revalideert, gaat u regelmatig naar een revalidatie-instelling. Na dit bezoek gaat u weer naar huis, u overnacht er niet. Uw behandeling verloopt meestal via drie fasen: het assessment, de behandeling zelf en de controle/monitoring. U krijgt begeleiding van een multidisciplinair behandelteam, dat werkt volgens een behandelplan.

Klinisch

Klinische revalidatie wil zeggen dat u ook in een revalidatiecentrum of een revalidatieafdeling in een ziekenhuis overnacht. Klinische revalidatie verloopt, net als poliklinische revalidatie, meestal via drie fasen: observatie, behandeling en afronding (ontslag uit het centrum of ziekenhuis). U krijgt begeleiding van een multidisciplinair behandelteam, dat werkt volgens een behandelplan.

Kijk voor meer informatie over het revalidatietraject, vergoedingen en medezeggenschap op de pagina Revalidatietraject.

Actueel

Uitgelicht