We kunnen medisch specialistische revalidatie op verschillende manieren indelen:

Niet-neurologisch

Niet-neurologische aandoeningen zijn letsels of beperkingen die hun oorzaak hebben in het lichaam, en niet in de hersenen. Denk bijvoorbeeld aan amputatie, gewrichtsproblemen, reuma, handletsel, hartrevalidatie, longrevalidatie, rugklachten, posttraumatische dystrofie (CRPS), brandwonden, chronische pijn, meervoudig letsel (politrauma) en beenletsel.

Neurologisch

Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen van de hersenen en/of het zenuwstelsel. Het kan gaan om aangeboren afwijkingen, maar ook om niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Voorbeelden zijn beroerte (CVA), spierziekten (zoals NMA, ALS, HMSN, (P)SMA), multiple sclerose (MS), dwarslaesie, Parkinson, hersenkneuzing (contusio cerebri), open rug (spina bifida) en plexusletsels.

Kinderrevalidatie

Kinderen ervaren een ziekte of aangeboren aandoening anders dan volwassenen. Een kind kan bijvoorbeeld moeite hebben met alledaagse vaardigheden als lopen, eten, contact maken met anderen en leren op school. Kinderrevalidatie biedt praktische oplossingen en helpt kinderen en hun ouders/verzorgers op een manier die bij hen past. Dit betekent maatwerk: één kind, één plan. Revalidatieartsen, behandelaars, de ouders/verzorgers, maar ook leerkrachten zorgen er samen voor dat het kind zich zo goed mogelijk ontwikkelt en deel kan nemen aan de maatschappij.

Onder kinderrevalidatie vallen onder meer revalidatie bij chronische eetproblematiek, handproblematiek, skeletgroeistoornissen, cerebrale parese en spina bifida/open rug.

Soorten kinderrevalidatie

Niet-aangeboren hersenletsel – Kinderrevalidatie

Door bijvoorbeeld een ongeval in het verkeer kun je een hersenbeschadiging oplopen. Dit niet-aangeboren hersenletsel kan tot problemen in het…

Developmental Coordination Disorder (DCD) – Kinderrevalidatie

Mogelijk heb je motorische problemen , zonder dat daarvoor een aantoonbare neurologische of fysieke oorzaak is aan te wijzen. Dat…

Cerebrale parese- Kinderrevalidatie

Tijdens de zwangerschap of bij de bevalling kan bij een kind een hersenbeschadiging ontstaan, die de aandoening cerebrale parese veroorzaakt….

Meer weten? Kijk op de website van Netwerk LOOK. Je kunt ook veel informatie verkrijgen via o.a. CP Nederland, SBH Nederland, EMB Nederland of Schisis Nederland.

Volwassenenrevalidatie

Als volwassene vraag je om een andere revalidatiezorg dan kinderen en jongeren en oudere, kwetsbare patiënten. Je wilt graag zo snel en zo goed mogelijk herstellen. Om weer aan het werk te gaan. Om je sociale leven weer op te pakken. Doelgericht ga je aan de slag en leer je zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Onder volwassenenrevalidatie vallen onder meer arbeidsrevalidatie en sportrevalidatie, maar bijvoorbeeld ook hartrevalidatie, oncologische revalidatie en orthopedie.

Soorten revalidatie volwassenen

Progressief neurologische aandoeningen – Revalidatie Volwassenen

Dit zijn aandoeningen aan het zenuwstelsel die in de loop van de tijd verergeren, zoals ALS, MS, ziekte van Parkinson…

Niet-aangeboren hersenletsel – Revalidatie Volwassenen

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is de verzamelnaam voor alle hersenbeschadigingen die niet tijdens of rond de geboorte ontstaan, maar pas (vele…

Dwarslaesie – Revalidatie Volwassenen

Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Die kan bijvoorbeeld ontstaan bij een gebroken rug of nek. Bij een…

Poliklinisch of klinisch revalideren

Afhankelijk van je situatie kun je poliklinisch of klinisch revalideren. De revalidatiearts kan bepalen wat voor jou het beste is. Sommige revalidatiecentra bieden zowel klinische als poliklinische revalidatie, andere centra bieden alleen poliklinische revalidatie. In een ziekenhuis en bij een behandelcentrum revalideer je meestal alleen poliklinisch.

Poliklinische revalidatie

Revalideer je poliklinisch? Dan kom je voor je behandeling naar de revalidatie-instelling en ga je na je bezoek weer naar huis. Je overnacht er dus niet. Een multidisciplinair team begeleidt je. Dat gaat volgens een behandelplan. Een poliklinische behandeling heeft meestal drie fasen:

Lees meer over het revalidatietraject.

Klinische revalidatie

Klinische revalidatie wil zeggen dat je ook overnacht in de revalidatie-instelling. Een multidisciplinair team behandelt je. Dat gaat volgens een behandelplan. Een klinische behandeling heeft meestal drie fasen: