Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. Die kan bijvoorbeeld ontstaan bij een gebroken rug of nek. Bij een dwarslaesie zijn de zenuwbanen in het ruggenmerg onderbroken. Daardoor kunnen ze de prikkels die aanzetten tot beweging niet meer doorgegeven. Het resultaat is een gedeeltelijke of totale verlamming. Afhankelijk van de mate de dwarslaesie spreek je van een complete of incomplete dwarslaesie. Afhankelijk van de plaats van de beschadiging is er sprake van een hoge of lage dwarslaesie. Hoe hoger de dwarslaesie zit, hoe meer uitvalsverschijnselen er zijn.

Voor meer informatie over dwarslaesie kun je contact opnemen met een revalidatiecentrum of met de patiëntenvereniging Dwarslaesie Organisatie Nederland.

Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

PULSE Racing wil mobiliteit en vitaliteit teruggeven aan mensen met een dwarslaesie

Studententeam PULSE Racing van de Vrije universiteit Amsterdam (VU) streeft ernaar om de mobiliteit en vitaliteit terug te geven aan…

‘Voor de eerste keer weer in je neus kunnen peuteren, wat een overwinning.’

Zoveel jaren later… Hoe gaat het met mensen die tientallen jaren geleden hebben gerevalideerd? Wat is er volgens hen veranderd…

Koen van Zeeland is piloot van een exoskelet: ‘Het voelt als fietsen op een eenwieler’

Koen van Zeeland (36), die door een dwarslaesie niet meer kan lopen, test samen met een studententeam van de TU…

Gerelateerde artikelen Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde

Arbeidsparticipatie na dwarslaesie

Proefschrift-artikel Arbeidsparticipatie heeft veel voordelen voor personen met een dwarslaesie, zoals verbetering van levenskwaliteit en eigenwaarde en bevordering van sociale…

Organisatie van zorg van grote invloed op ligduur van patiënten met een dwarslaesie

De zorg staat voor grote uitdagingen. De vraag naar zorg neemt de komende jaren fors toe en de verwachting is…

Acute dwarslaesie bij kinderen met een oncologische diagnose

Een dwarslaesie bij kinderen met een oncologische diagnose is zeldzaam en soms lastig te herkennen. Welke uitdagingen zijn er voor…