Op deze pagina’s vind je een greep uit de interessante artikelen, reportages, documentaires en andere content over het beroep revalidatiearts en het vakgebied revalidatiegeneeskunde. De meest recente bijdrage staat bovenaan.


Marinca de Beer: ‘Jongeren kunnen na 2 of 3 dagen al verslaafd zijn aan vapen’

Vorm: Radioprogramma
Insteek: Revalidatiearts Marinca de Beer sprak in het radioprogramma WAKKER! van Omroep Brabant over de gevaren van vapen door jongeren. ‘Veel mensen denken dat vapen gezonder is dan roken, maar uit veel vapes komt meer giftige en verslavende nicotine dan uit een heel pakje sigaretten. In één vape zit evenveel nicotine als in twee pakjes sigaretten’, vertelt Marinca onder andere.
Medium: radio (Omroep Brabant)
Verschenen: 16 april 2024

Luister naar het audiofragment om het hele verhaal van Marinca te horen en kijk op www.artsenslaanalarm.nl voor vier belangrijke feiten over vapen die de tabaksindustrie niet deelt.

Wil je zelf iets doen, teken dan de petitie/burgerinitiatief ‘Zeg nee tegen nicotine’.


Interview: Professionals, patiënten en ouders werken samen aan betere zorg in het Nederlands CP register

Vorm: Interview
Insteek: Interview met Aukje Andringa (manager CP register), Marieke van Driel (voorzitter patiëntenvereniging CP-Nederland) en Annemieke Buizer (hoogleraar en revalidatiearts). Het interview gaat over het CP register, dat aanvankelijk (in 2016) startte als een ZonMw-project voor een behandelregister rond botulinetoxine-A-injecties bij kinderen met CP. Nu is er een mooi resultaat: het CP register.
Medium: website ZonMw
Verschenen: juli 2023

Klik hier om het volledige interview te lezen.


Interview: ‘ALS-patiënt niet elke 3 maanden naar ziekenhuis dankzij app’

Vorm: Interview (online)
Insteek: Interview met revalidatiearts Esther Kruitwagen en senior onderzoeker Anita Beelen over implementatie van een thuismonitoringsapp, waardoor ALS-patiënten niet meer elke drie maanden naar het ziekenhuis hoeven, maar zelf kunnen bijhouden hoe het met ze gaat. De app is geïmplementeerd met behulp van actieonderzoek. Esther en Anita zijn trots dat 7 van de 10 ALS centra hebben besloten verder te gaan met deze app.
Medium: ZonMw website
Verschenen: mei 2023

Klik hier om het volledige interview te lezen met meer informatie over actieonderzoek.


Janneke Stolwijk: ‘Ik zie mensen op één van de slechtste momenten in hun leven, maar ze zijn zo veerkrachtig’

Vorm: Interview en filmpje met revalidatiearts Janneke Stolwijk
Insteek: De Hoogstraat bestaat 75 jaar! In dat kader heeft RTV Utrecht een reeks filmpjes en portretten gemaakt van revalidanten en revalidatiearts Janneke Stolwijk.
Medium: RTV Utrecht: in de serie ‘Bij De Hoogstraat’.
Verschenen: maart 2023

Klik hier om het volledige interview met Janneke te lezen en filmpje te zien.


Interview: ‘Alle opties op een rij zetten is geen samen beslissen’

Vorm: Interview (online)
Insteek: interview met revalidatiearts Daniëlle de Wit. Zij realiseerde zich dat ze op basis van aannames aanstuurde op specifieke behandelopties. Haar advies: ‘Kleur het gesprek niet en laat je eigen gevoel weg.’
Medium: Serie Samen beslissen serie #Hoedan? op website van Federatie Medische Specialisten. Hierin delen medisch specialisten hun eyeopeners en praktische tips om samen met hun patiënten te beslissen over de best passende zorg.
Verschenen: december 2022

Klik hier om het volledige interview te lezen


KopCast ‘Van geluk spreken’ en ‘De arts aan de bal’

Vorm: Podcastserie
Insteek: Een gelukkige dokter zijn, hoe doe je dat? Over deze worsteling gaat KopCast, een podcastserie van revalidatiearts Casper van Koppenhagen. In de serie eerst een aantal afleveringen die het persoonlijke verhaal vertellen over de afgelopen periode in het leven van Casper, gevolgd door een serie interviews. Met uiteindelijk mogelijk het antwoord op de vraag hoe je een gelukkige dokter kan worden.
De podcastserie wordt aangevuld met WKopCast ‘De arts aan de bal’, Een WK-voetbal podcastserie, omdat Casper gelukkig wordt van voetbal.
Medium: Podcast
Verschenen: maart 2022 – december 2022

Klik hier om de podcastserie te luisteren


Ervaringsverhalen van revalidatieartsen in Medisch Contact

Vorm: lezersverhalen
Insteek:
voor de eindejaarsspecial van 2022 met als thema ‘Buitenland’ vroeg Medisch Contact lezers hun verhaal over ervaringen met ongeluk of ziekte tijdens een reis of verblijf in het buitenland in te zenden. Drie revalidatieartsen bleken buitenlandse avonturen beleefd te hebben. Loes Swaan (Rijndam Revalidatie Rotterdam) schreef erover in ‘Ribben op de rotsen’, Linda Valk (Maasstad Ziekenhuis Rotterdam) had gastro-enteritis op Bali en Angeliek Zwinkels (Adelante, Limburg) was Niet als een gringo gevlucht toen ze ziek werd in El Salvador.
Medium:
Medisch Contact online
Verschenen:
december 2022 / februari 2023

Klik hier om alle lezersverhalen ‘buitenland’ te lezen


Vorm: Podcastserie
Insteek:
revalidatiearts Casper van Koppenhagen volgt in de podcastserie ‘Bergen verzetten’ zes deel­nemers aan de HandbikeBattle. Deze handbikewedstrijd voor mensen met een beperking vond 23 juni 2022 voor de achtste keer plaats. Zo’n 130 deelnemers beklommen met de handbike een gigantische berg in het Oostenrijkse Kaunertal. Voor de meesten vormde deze wedstrijd de afsluiting van een soms heftige revalidatieperiode. Wat drijft hen, waarom gaan ze deze extreme uitdaging aan?
Medium:
Podcast
Verschenen:
oktober 2022

Klik hier om de podcastserie te beluisteren


‘Als revalidatiearts maak je iemands wereld weer wat groter’

Vorm: Interview (artikel)
Insteek: interview met aios Anna Zielman en opleider Ilse van Nes over het vak revalidatiegeneeskunde.
Medium: Arts in Spe (tijdschrift)
Verschenen: maart 2022

Klik hier om het volledige artikel te lezen


‘Stuk’ (documentairereeks)

Vorm: documentaire
Insteek:
Stuk is een vierdelige documentaireserie waarin een aantal mensen wordt gevolgd tijdens de periode die ze doorbrengen in revalidatiecentrum Heliomare.
Medium:
televisie (VPRO)
Verschenen:
2019

Klik hier om de vier delen van de documentairereeks te bekijken.


Een week van een kinderrevalidatiearts

Vorm: dagboekfragmenten
Insteek: Jeanine Voorman, kinderrevalidatiearts bij het UMC Utrecht en Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, ziet vooral kinderen met hersenletsel. Door het gebruik van hulpmiddelen en het trainen van de vaardigheden van deze kinderen, probeert ze samen met haar collega’s de gevolgen van de aandoening aan te pakken. Alles met als doel dat de kinderen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen. In dit dagboek van een week in juli vertelt ze over haar gevarieerde werk.
Medium: Nieuws en verhalen uit het UMC Utrecht (www.UMCUtrecht.nl)
Verschenen: juli 2019

Klik hier om de dagboekfragmenten van kinderrevalidatiearts Jeanine te lezen.


‘Pijn en bewegen: mag en kan dat? Exposure in Vivo als behandelmethode’

Vorm: korte film
Insteek: angst voor pijn speelt een belangrijke rol in het ontstaan en behoud van chronische pijn. Om mensen met pijn (weer) in beweging te krijgen, is een behandeling ontwikkeld die zich richt op het verminderen van angst: Exposure in Vivo. Deze behandeling is tot stand gekomen door onderzoek van de Universiteit Maastricht in samenwerking met Maastricht UMC+ en Adelante.
Medium: YouTube
Verschenen: mei 2019

Klik hier om de korte film te bekijken.


‘Winst van revalidatie zit vooral in functionele verbeteringen’

Vorm: interview (artikel)
Insteek: in dit interview geeft Anne Marie ter Steeg, revalidatiearts bij Reade en bestuurslid van de VRA, aan waar de winst van revalidatie zit. ‘Revalidatie levert ziekenhuizen minder inkomsten op dan andere specialismen, maar de winst van revalidatie zit vooral in de toegenomen participatie van mensen en het gunstige effect op de samenleving als geheel. Cliënten en partners ervaren een hogere kwaliteit van leven, keren op een goede manier terug naar de arbeidsmarkt of hebben minder zorg nodig’, aldus Anne Marie.
Medium: De Jonge Specialist (tijdschrift)
Verschenen: september 2017

Klik hier om het volledige interview met revalidatiearts en VRA bestuurslid Anne Marie te lezen.


‘Ik doe veel meer dan protheses uitschrijven’

Vorm: Interview (artikel)
Insteek: de LAD (Landelijk vereniging van Artsen in Dienstverband) en De Geneeskundestudent vinden dat er tijdens de opleiding geneeskunde meer moet worden gefocust op ‘onbekende’ en ‘onbeminde’ specialismen, zoals de sociale geneeskunde en de revalidatiegeneeskunde. In de gezamenlijke special van het LAD Magazine zoomen de twee belangenbehartigers in op de vraag- en aanboddilemma’s op de opleidingsmarkt. In dit nummer staat ook een interview met Wietse Gaykema, revalidatiearts in opleiding en voorzitter van de Kerngroep. Wietse geeft in zijn interview antwoord op de vraag: ‘Wat maakt jouw specialisme leuk?’
Medium: opleidingsspecial van het LAD Magazine
Verschenen:  augustus 2017

Klik hier om het interview met Wietse (of de hele opleidingsspecial) te lezen.


‘Dit vak kan niet zonder netwerken’

Vorm: Interview (artikel)
Insteek: Natasja Jelsma (revalidatiearts in Rode Kruis Ziekenhuis) en Peter de Koning (kinderrevalidatiearts in Heliomare) leggen uit wat het werk van de revalidatiearts inhoudt. De revalidatiegeneeskunde kent een brede patiëntenpopulatie, verspreid over revalidatiecentra en ziekenhuizen in heel Nederland. Waar andere specialismen zich vooral richten op de behandeling van ziekten of aandoeningen, kijkt de revalidatiearts met name naar het functioneren van een patiënt. ‘Een patiënt moet in zijn dagelijks leven zo min mogelijk last hebben van de gevolgen van een aangeboren of verkregen aandoening’, aldus Peter.
Medium: De Medisch Specialist (tijdschrift van de Federatie Medisch Specialisten)
Verschenen: juni 2017  

Klik hier voor om het gehele interview te lezen.


‘Nederlander krijgt met gedachten aan te sturen robotarm’

Vorm: Nieuwsreportage (film)
Insteek: voormalig vrachtwagenchauffeur Johan Baggerman heeft als eerste Nederlander een zogeheten klikrobotarm gekregen. Het bijzondere aan deze robotarm is dat hij ‘m kan aansturen met zijn gedachten. Wereldwijd zijn er in 2017 maar een paar mensen met zo’n prothese. Baggerman kreeg zijn prothese van chirurg Jan Paul Frölke en revalidatiearts Henk van de Meent van het academische Radboudumc in Nijmegen. De artsen hebben bijna zeven jaar aan de kunstarm gewerkt.
Medium: EenVandaag (televisie)
Verschenen: april 2017

Klik hier om het nieuwsitem te bekijken.


De Robothandschoen

Vorm: reportage (film)
Insteek: voor mensen die door een beroerte, ouderdom of reuma verminderde kracht in hun hand hebben, kunnen dagelijkse klusjes als het smeren van een boterham of het drinken van een kop koffie tamelijk lastig zijn. Voor een deel van deze mensen is er een oplossing in de vorm van een handschoen, zo laat deze door Zorg.nu gemaakte reportage zien. De handschoen, door onderzoekers ook wel de ‘Iron Hand’ genoemd, is door het Zweedse bedrijf Bioservo bedacht en in Enschede getest. In het Roessingh hebben wetenschappers de exacte werking van de handschoen onderzocht en de handschoen beter afgestemd op de wensen van patiënten.
Medium: televisie (AVROTROS)
Verschenen: oktober 2016

Klik hier om deze reportage te bekijken.


‘THUIS in de ZORG – de revalidatiearts’

Vorm: interview (film)
Insteek: in het programma ‘THUIS in de ZORG’  worden diverse zorgafdelingen en -instellingen bezocht. In deze aflevering vertelt Natasja Jelsma, revalidatiearts in het Rode Kruis Ziekenhuis, over haar werk.
Medium: YouTube/televisie (251tv)
Verschenen: juni 2016

Klik hier om het interview met revalidatiearts Natasja te bekijken.


‘Chronische pijn en revalidatie’

Vorm: presentatie (film)
Insteek: in deze presentatie vertelt Loes Swaan, revalidatiearts bij Rijndam revalidatiecentrum, wat chronische pijn is en wat de meerwaarde van revalidatie hierbij is.
Medium: YouTube
Verschenen: oktober 2013

Klik hier
om deze presentatie te bekijken.


Een dag uit het leven van een revalidatiearts’

Vorm: reportage (film)
Insteek: in deze reportage neemt revalidatiearts Tanja Blom-Luberti de kijker een dag mee en vertelt over haar werk bij Medisch Centrum Alkmaar.
Medium: YouTube (kanaal van de KNMG)
Verschenen: maart 2012

Klik hier om deze reportage te bekijken.


Solliciteren? Hier vind je de actuele vacatures!

Klaar met je opleiding? Dan begint de zoektocht naar een mooie betrekking. De opleiding kent geen centrale landelijke sollicitatieprocedure. Je kunt dus het beste contact opnemen met de opleidingsinstellingen of – nog gemakkelijker – deze website regelmatig raadplegen. Want hier vind je steeds een greep uit de interessantste vacatures van dit moment.