Voor een revalidatiebehandeling kun je terecht in een revalidatiecentrum, ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC). Deze revalidatie-instellingen bieden speciale programma’s voor diverse aandoeningen, soms met verpleegbedden (klinisch) en soms in dagbehandeling (poliklinisch). Niet alle instellingen bieden dezelfde zorg aan.

Revalidatiecheck.nl: vind en vergelijk

Wil jij weten welke kwaliteit jouw (beoogde) revalidatie-instelling levert? Ben je op zoek naar informatie over revalidatie in jouw regio? Of wil je revalidatie-instellingen met elkaar vergelijken? Op Revalidatiecheck vind je behandelingen en kwaliteitscijfers van 45 instellingen voor medisch specialistische revalidatie in Nederland.

Revalideren in een revalidatiecentrum

In het revalidatiecentrum kun je terecht voor klinische én poliklinische zorg. Je volgt hier een persoonlijk programma met therapie en activiteiten. Het centrum heeft daarvoor alle voorzieningen in huis. Een zwembad en een sportzaal bijvoorbeeld. Krijg je klinische zorg en overnacht je dus in het revalidatiecentrum? Dan krijg je meestal een vaste verpleegkundige toegewezen. Deze coördineert je behandeling en is de contactpersoon voor jou en je familie.

Revalideren in een ziekenhuis

Ook in een (universitair) ziekenhuis kun je terecht voor medisch specialistische revalidatie. Dit is dan wel op poliklinische basis: de afdeling Revalidatie heeft meestal geen eigen bedden. Ook kenmerkend is de nauwe samenwerking tussen de revalidatiearts en verschillende andere artsen, zoals de neuroloog, de cardioloog, de plastisch chirurg en de orthopeed. Je kunt dan direct door voor verder (laboratorium)onderzoek, röntgenfoto’s of een operatie. In academische ziekenhuizen is veel aandacht voor opleiding van artsen en diagnostiek. Revalidatie richt zich hier vaak op speciale casussen.

Revalideren in een Zelfstandig Behandelcentrum (ZBC)

In ons land zijn er ook diverse zelfstandige behandelcentra (ZBC’s). Je kunt hier terecht voor poliklinische medisch specialistische revalidatie. Een ZBC is een door de overheid erkende particuliere zorginstelling waarin twee of meer medisch specialisten samenwerken. Vaak is een ZBC gespecialiseerd in een of meerdere aandoeningen of specifieke klachten.