3 oktober 2023

Boekrecensie

Hoe blijf je fit met een dwarslaesie? Keep on rolling. De titel geeft direct weer waar dit boek om draait. Fit worden, fit zijn en fit blijven met een dwarslaesie. Een laagdrempelig, motiverend en praktisch boek met gemakkelijk toepasbare handvatten voor mensen met een dwarslaesie.

Hoe blijf je fit met een dwarslaesie?

Auteurs: Linda Valent en Rogier Broeksteeg
Uitgeverij: eigen beheer
Druk: Herdruk van ISBN/EAN 978-94-61910156-8 (2012)
Releasedatum: 2023
Aantal pagina’s: 296
ISBN/EAN nummer: 978-90-817787-4-9

DRS. J. ( JET) VAN DER KEMP
Arts in opleiding tot revalidatiearts, OOR Utrecht, de Hoogstraat Revalidatie

Direct vanaf het voorwoord staan de auteurs naast jou als lezer om, zoals ze zelf zeggen, je ‘op weg te helpen om gezond en fit te blijven met een dwarslaesie’. De lezer wordt direct aangesproken met ‘jij’, maar ook de auteurs en andere betrokkenen bij het boek, zoals therapeuten, ervaringsdeskundigen en medisch specialisten worden voorgesteld met hun voornaam. Dit nodigt uit om door te lezen, net als de manier van schrijven: gemakkelijk, weinig jargon, groot lettertype en veel uitstapjes tussendoor met interviews, praktische tips en verdiepende blokken.

Je wordt als lezer in zes hoofdstukken stap voor stap meegenomen in de wereld van een gezonde leefstijl. Te beginnen met de basisbegrippen van gezondheid en fysiologische veranderingen na een dwarslaesie. Hiermee wordt de basis gelegd voor de rest van het boek. In het tweede hoofdstuk wordt ingegaan op de mogelijkheden die er zijn om actief te zijn en te sporten met een dwarslaesie. Motivatie om te sporten en verschillende types rolstoelsporten worden besproken. In hoofdstuk drie wordt ingegaan op de technische aspecten van het sporten in een rolstoel of handbike. Waar moet je op letten bij de aankoop van een hulpmiddel? Hoe zorg je ervoor dat je goed zit en goed rolt? Het volgende hoofdstuk gaat in op trainingsprincipes, inspanningsfysiologie, testen en trainingsschema’s. Persoonlijk kan ik zeggen dat dit niet alleen nuttig is voor de revalidant… Maar wat nou als je te veel of te intensief traint of op een verkeerde manier transfers maakt? Hoofdstuk vijf gaat in op veelvoorkomende blessures en het voorkomen hiervan. En tot slot wordt in hoofdstuk zes afgesloten met de rol van voeding bij veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij dwarslaesies en tips om gezonde voeding in te passen in het dagelijks leven.

Een verklarende woordenlijst op het eind zorgt voor de nodige uitleg wanneer er toch jargon moet worden gebruikt. Onder andere dankzij deze woordenlijst sluit het boek aan bij het niveau en de belevingswereld van een persoon met een dwarslaesie. En is het uitermate leesbaar ook voor mensen zonder (para)medische achtergrond.

Al met al een inhoudelijk goed opgezet en ontzettend leerzaam boek voor mensen met een dwarslaesie en ik denk voor ons allemaal, wat gaat leven en motiveert om zelf aan de slag te gaan door de verhalen van ervaringsdeskundige revalidanten, therapeuten, technici en artsen. Keep on rolling!

Gerelateerde artikelen NTR

Advance care planning in de revalidatiegeneeskunde

Topartikel Revalidatieartsen helpen mensen om grip te krijgen op een leven dat door hun aandoening sterk veranderd is. Bij het…

Anneke Welkamp geselecteerd voor presentatie op ESPRM in Slovenië

De Commissie Wetenschap en Innovatie (WeCo) van de VRA heeft Anneke Welkamp genomineerd voor de TESC Award. Tijdens het DCRM…

Bewegen als behandeloptie voor cognitieve veroudering

Focus op personen met een dwarslaesie Bij Adelante wordt samen met de Universiteit Maastricht onderzoek gedaan naar myokines en het…

Hoe blijf je fit met een dwarslaesie?

Boekrecensie Hoe blijf je fit met een dwarslaesie? Keep on rolling. De titel geeft direct weer waar dit boek om…

Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Onderzoek: kan gerichte conditietraining mensen met dwarslaesie fit houden?

Kun je met gerichte conditietraining tijdens de revalidatie de fitheid van mensen met een incomplete dwarslaesie beter behouden, ook als…

Ervaringsdeskundigen als Reda bieden nazorg: ‘Je gids in een nieuwe wereld’ 

Revalidatiecentra zetten vaak ervaringsdeskundigen in tijdens een revalidatietraject, maar minder vaak daarna. Omdat ook nazorg van grote meerwaarde is, starten…

Dit is waarom de Sint Maartenskliniek steeds meer operaties in eigen huis laat uitvoeren

‘Een verandering vindt plaats omdat gewone mensen buitengewone dingen doen’, zei oud-president Barack Obama. Revalidatie Magazine brengt een ode aan…

Geertje kreeg na haar hersenletsel snel de juiste herstelzorg, maar dat is niet vanzelfsprekend

De behandeling van hersenletsel stopt niet als je ontslagen bent uit het ziekenhuis. Sterker nog: revalidatie is van essentieel belang…