Chronische pijn kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. Het kan leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren, zoals in de dagelijkse activiteiten thuis of op het werk. Veelal wordt heil gezocht in vele onderzoeken naar de oorzaak van de pijn of in het onderdrukken van de pijn met medicatie, met vaak veel teleurstelling, weinig resultaat en veel bijwerkingen. Helaas hebben we vaak nog geen oplossing waarbij alle pijnklachten kunnen worden weggenomen. Wel blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, dat je de impact van pijn op het dagelijks leven kunt verminderen, bijvoorbeeld door revalidatiebehandeling.
Revalidatiebehandeling richt zich dan op alle mogelijk te beïnvloeden factoren om de kwaliteit van leven en het functioneren te verbeteren. Dat betekent zowel biomedische factoren (zoals de impact van een onderliggende ziekte) als ook psychosociale factoren die tot beperkingen in het functioneren kunnen leiden. Revalidatiegeneeskunde werkt volgens deze biopsychosociale insteek.
Netwerkzorg, volgens een biopsychosociale insteek, waarin de eerste en tweede lijn samenwerken, kan mogelijk passende zorg gaan bieden voor patiënten met chronische pijn. Echter randvoorwaarden voor netwerkzorg, zoals financiering, zijn op dit moment nog niet goed geregeld. Dit maakt dat veel pijnpatiënten het gevoel hebben in de kou te staan en mogelijk de juiste zorg mislopen.
Lees meer
Nieuwsberichten in de media over dit thema:
- NOS Nieuws – 16-10-2024
- RTL Nieuws – 16-10-2024
En verder: