10 april 2024

Revalidatie jaarprijs voor innovatieve patiëntenzorg 2021

Zij-aan-zij wandelen: voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld, maar niet voor rolstoelgebruikers. Om daar verandering in te brengen hebben wij Ziggy ontwikkeld, hét innovatieve rolstoelaccessoire dat zij-aan-zij wandelen met een rolstoel mogelijk en makkelijk maakt. Dit idee heeft in 2021 de Revalidatie jaarprijs gewonnen, om het voor een breder publiek toegankelijk te maken.

Auteur
J. ( JOB) SESINK

Onderzoeker TU Delft/Co-founder Ziggy Mobility

Ziggy is een simpel accessoire bestaande uit een duwstang en een extra wiel dat compenseert voor het moment van duwstanggebruik. Op deze manier wordt het duwen van de rolstoel vanaf de zijkant net zo makkelijk als het duwen vanaf de achterkant. En dat alles zonder complexe motoren of sensoren.

Ontwikkeling en proces

Nicole, die therapeut is bij Rijndam, maar ook moeder van een dochter met een ernstige meervoudige beperking (EMB), kaartte het bovengenoemde probleem bij ons aan. Zij wilde graag beter met haar dochter, Yrsa, communiceren. Doordat Yrsa non-verbaal is en in een rolstoel zit, moet Nicole de keuze maken tussen ofwel een wandeling maken, waar zowel Nicole als Yrsa enorm van kunnen genieten, ofwel een face-to-face conversatie voeren. Beide tegelijk was helaas niet mogelijk.

Als samenwerkingsproject van Rijndam Revalidatie, het Erasmus MC, de TU Delft en Ik Ga EMB! gingen we aan de slag om dit probleem op te lossen. Voor Nicole en Yrsa, maar ook voor de duizenden andere rolstoelgebruikers die dagelijks met dit probleem te maken hebben.

Waar staan we nu

Met geld van de Revalidatiejaarprijs hebben we interviews gehouden met rolstoelgebruikers en vervolgens drie Ziggy’s kunnen produceren om beschikbaar te stellen aan meerdere gebruikers. Zo hebben leerlingen van Mytylschool De Brug in Rotterdam een dag lang samen kunnen genieten van Ziggy. Er was een uitdagend parcours uitgezet, waarbij de leerlingen nauw moesten samenwerken om binnen de lijnen te blijven. En door gelijkwaardige communicatie tussen de leerlingen in de rolstoel, en de leerlingen die hen duwden, lukte het velen om het parcours foutloos af te leggen. Zowel voor de leerlingen als voor de docenten was dit een groot succes!

Toekomst

Er is inmiddels een spin-off, Ziggy Mobility, opgericht om de kennis gegenereerd bij de onderwijsinstellingen naar de markt te brengen en zo breed beschikbaar te maken. Waardoor alle rolstoelgebruikers in Nederland gelijkwaardiger door het leven kunnen gaan.

Ziggy op mytylschool De brug, met v.l.n.r. Jonathan van Zanten (Ziggy), Job Sesink (Ziggy), Nicole van der Dries-Luitwieler (Rijndam), Mees Vanderbroeck (Ziggy).

Projectbetrokkenen

Lucy Bennett – TU Delft; Job Sesink – TU Delft; Nicole van der Dries-Luitwieler – Rijndam Revalidatie en In Actie!; Robert Pangalila – Erasmus MC en Rijndam Revalidatie; Heike Vallery – Erasmus MC en TU Delft; Bram Sterke – Erasmus MC en TU Delft; Gerard Ribbers – Erasmus MC; Michel Verkaik – 1Voudig.