De technologische innovaties vergroten de mogelijkheden ook voor thuisrevalidatie na een CVA. Revalidatiecentra hebben digitale oefenprogramma’s samengesteld die uit meer elementen bestaan, en onderzoeken ook het effect. De patiënten zijn in elk geval al enthousiast.

Fast@home (fast staat voor ‘fit after stroke’) is een online platform dat wordt aangeboden aan sommige CVA-patiënten die medisch specialistische revalidatie krijgen. Ze kunnen hiermee thuis oefenen als aanvulling op hun behandelaanbod in het revalidatiecentrum. Het platform is samengesteld na intensief onderzoek onder revalidanten, mantelzorgers en professionals. Het combineert programma’s zoals: een monitor die dagelijkse activiteiten in beeld brengt (bijvoorbeeld liggen, staan, lopen en fietsen), en apps voor fysieke oefeningen, telerevalidatie en cognitieve stimulering. Ook is een psycho-educatie module opgenomen met informatie over een CVA voor de patiënt en mantelzorger.

De implementatie en effectiviteit van Fast@home, en de tevredenheid erover, worden geëvalueerd bij 150 CVA-patiënten. De centrale vraag is in welke mate de behandeling wordt verbeterd door digitale thuisrevalidatie. Het effectonderzoek loopt nog tot volgend jaar. De eerste resultaten zijn positief.

Nog steeds vooruit

Revalidant Leo is enthousiast over thuis revalideren dankzij de mogelijkheden van het platform. Kijk hieronder voor de video. Hij raakte door een beroerte rechtszijdig verlamd. ‘Mijn stabiliteit was behoorlijk aangetast, en mijn korte termijngeheugen.’ Na behandeling bij Sophia Revalidatie gebruikt hij thuis nu het fast@home programma. Ook zijn vrouw ziet dat hij nog steeds vooruit gaat. ‘Het is een totaalpakket, de volgorde spreekt voor zich. Het nodigt uit om de oefeningetjes iedere dag te doen. Daardoor ben ik een stuk stabieler in mijn staan, en ik heb meer bewegingsruimte. Mijn arm beweegt beter, ik kan nu bij mijn linkerschouder komen met wat hulp, eerst was dat helemaal niet zo. Ik doe ook geheugenoefeningen. Die zijn verpakt in leuke spelletjes, die doe ik graag.’

Revalidant Leo gebruikt het Fast@Home programma

Breder inzetten

‘E-revalidatie’ -digitale programma’s voor oefening thuis- wordt steeds vaker ingezet door revalidatiecentra. Fast@home is vooralsnog alleen beschikbaar voor revalidanten bij het Rijnlands Revalidatie Centrum en Sophia Revalidatie. De betrokken centra willen het platform dit jaar doorontwikkelen en bruikbaar maken in de CVA-zorgketen en voor andere doelgroepen. Leo valt bij: ‘Dit zou aan alle patiënten moeten worden aangeboden. Het is een behandelaar in je woonkamer. Het is net alsof er iemand bij je staat die tegen je zegt probeer dit, probeer dat. Het is je fysiotherapeut en je ergotherapeut aan huis. Ik heb er heel veel baat bij, het is hartstikke leuk om te doen, het is uitnodigend en het heeft effect.’