Het is kikkergroen, het rijdt en er zit muziek in… Het is de Liedjesmobiel! Een camper met een opnamestudio, waarin zieke kinderen die thuis worden verzorgd of revalideren een eigen lied schrijven en opnemen. Zangtalent of muzikale kennis is er niet nodig, de meereizende muzikanten helpen de kinderen op weg.

De opvallend groene camper komt op afspraak bij de kinderen thuis. Als de gezondheid van het kind het toelaat wordt koers gezet naar een mooie locatie, waar samen met de muzikanten een lied wordt gemaakt, inclusief opnames voor een videoclip. Wie niet naar buiten kan doet dit thuis, in de woonkamer of zelfs aan bed.

De Liedjesmobiel maakt onderdeel uit van stichting De Liedjesfabriek, die in 2018 precies tien jaar bestaat. De stichting, opgericht door Leon Winters en Patrick Spierts uit Nijmegen, heeft als doel zieke kinderen even hun zorgen te doen vergeten. De medewerkers van De Liedjesfabriek zoeken de kinderen op in zes kinderziekenhuizen en in Villa Pardoes. Met de mobiele opnameapparatuur – de liedjesmachine – nemen de patiëntjes een eigen lied op. Alleen vorig jaar al maakten 500 kinderen muziek met de Liedjesfabriek.

Het idee voor de Liedjesmobiel ontstond ook vorig jaar. Dirk Mesman, liedjesmuzikant bij de Liedjesfabriek: ‘Er zijn veel zieke kinderen thuis, die herstellen van hun ziekte, voor dagbehandeling naar de poli van het ziekenhuis gaan of revalideren. Deze kinderen maken ook moeilijke tijden door of vervelen zich als ze niet naar school kunnen. Daaruit kwam het idee om bij ze thuis langs te gaan. Met de Liedjesmobiel.’ De camper staat voor avontuur en vrijheid en leent zich prima als geluidsstudio. De Liedjesmobiel is officieel geopend door Maartje, een van de eerste kinderen waarmee de Liedjesfabriek ooit een liedje schreef. Soms reist een bekende Nederlander mee. Zoals zangeres Maan die de tweelingzusjes Myrthe en Sophie van school ophaalde. Samen maakten ze het nummer ‘Jij en ik’ in de Liedjesmobiel. Ook Daan van zeven jaar vermaakte zich prima in de camper. Hij improviseerde er flink op los en zong over de Minions, spruitjes en frikandellen.

Bekijk hierboven de video van Maan en de tweelingzusjes Myrthe en Sophie. Daan is te zien in de onderstaande video.

Bevrijdend
Mesman is al een aantal jaar actief voor de Liedjesfabriek. Keer op keer ziet hij hoe kinderen opleven als hij muziek met ze maakt aan bed. En dat is met de Liedjesmobiel niet anders. ‘Zieke kinderen kunnen wel wat afleiding gebruiken. Even geen zorgen, even geen pijn, geen onderzoeken of therapie. Even geen moeten: bij ons zijn de kinderen de baas. Ook al zijn ze eerst verlegen en misschien wat overweldigd, dat verandert al snel als je een microfoon neerzet en ze hun eigen stem terug horen.’ Ook ouders genieten van die paar uurtjes waarin hun zoon of dochter weer even gewoon kind kan zijn.

‘Muziek werkt bevrijdend en biedt de kinderen een steuntje in de rug. Aan het eind van de dag zijn ze supertrots op wat ze hebben bereikt. Bovendien is het een tastbare herinnering: een eigen lied met videoclip.’

Dankzij de vrijwilligers en sponsors is een bezoek van de Liedjesmobiel gratis. Aanmelden kan via het aanvraagformulier op www.liedjesfabriek.nl/liedjesmobiel.