Fit for Life is een programma dat rolstoelgebruikers met een dwarslaesie helpt fitter door het leven te gaan. Door te informeren en inspireren, onder meer met voedingsworkshops bij revalidatiecentra.

Fit for Life is een initiatief van Coloplast, leverancier van continentie- en stomamaterialen. Uit onderzoek onder mensen met een dwarslaesie en zorgprofessionals is gebleken dat er behoefte bestaat aan meer informatie over voeding en vocht, en over alledaags bewegen. In het eerste jaar richt het programma zich op dat eerste thema; in het tweede jaar op het tweede. Annemarie Postma, schrijver van het boek The Sitting Chef en zelf levend met een dwarslaesie, is ambassadeur van Fit for Life.

Op dit moment organiseert Fit for Life in samenwerking met Nederlandse revalidatiecentra Food Workshops: laagdrempelige en informele bijeenkomsten over voeding, waarin Annemarie informeert over de gezondheidsuitdagingen van een zittend leven en waarin ze tips & tricks deelt over een gezond én lekker voedingspatroon. Deelnemers kunnen ook zelf haar recepten uitproberen, bijvoorbeeld een smoothie op basis van boerenkool of een gezonde chocoladesorbet. De workshops zijn bedoeld voor mensen met een dwarslaesie, maar zeker ook voor hun partners, familie of vrienden, en daarnaast voor zorgprofessionals. De eerste workshop was op 6 maart bij Reade in Amsterdam.

Fit for Life biedt veel ruimte om informatie uit te wisselen en om in te spelen op vragen. Zo kunnen mensen hun lievelingsrecept insturen, waarbij Annemarie dan nagaat of ze daar een net iets gezondere variant van kan maken. Dat heeft ze bijvoorbeeld al gedaan met spaghetti waarbij de pasta is vervangen door pompoenspaghetti. Lekker en gezond gaan heel goed samen: dat is de voornaamste boodschap van Fit for Life.

Informatie, ook over de workshops, staat hier.
Eerder artikel in RM over dit onderwerp, met een interview met Annemarie Postma