Behandelaars in de kinderrevalidatie doen hun best om het noodzakelijke oefenen voor de kinderen leuk te maken. Spelenderwijs gaat alles nu eenmaal makkelijker. Zo is er zelfs een therapie helemaal ingericht als spel: de piratengroep, waarbij kinderen met een verlamming aan één arm in de rol van piraat spellen doen en zo hun arm oefenen. Ook worden steeds vaker games gebruikt in de revalidatie. En er zijn meer technische snufjes die worden ingezet. Het geld moet komen uit speciale potjes, want het reguliere budget laat er geen ruimte voor.

Nebula

Blixembosch, Klimmendaal en Revalidatie Friesland beschikken over een Nebula. Dat is een interactieve lichtmuur die bestaat uit een groot touchscreen van ledlampjes met beeld en geluid. De bijbehorende software zorgt voor een uitdagend programma voor één kind of meerdere kinderen tegelijk. Opeens wordt een oefening van bewegings- spraak- of cognitieve therapie een boeiend interactief spel.

Magic Carpet

Ook iets prachtigs is de Magic Carpet. Roessingh Centrum voor Revalidatie heeft er één. Het is een vloerprojectie – met geluid – die reageert op bewegingen. Door bijvoorbeeld bladeren van de vloer te vegen, vissen weg te jagen of te voetballen kunnen kinderen – individueel of als groep – bewegingen oefenen. Bijzonder is ook de mogelijkheid om deze beelden met de ogen te beïnvloeden via een oogbesturingssysteem.

EyePlay

Een andere interactieve vloer is de EyePlay, die nu als proef wordt ingezet bij SophiaRevalidatie. Onderzocht wordt of de spellen kinderen met loopproblemen kunnen uitdagen om meer te bewegen, en of conditie en balans erdoor verbeteren. Er zijn heel veel spelletjes mogelijk en spelen kan met een groep tot vijftien kinderen.

Magic Flute

De Magic Flute, werd ontwikkeld door Ruud van der Wel, ademhalingstherapeut bij Rijndam Revalidatie. Dit blaasinstrument is bruikbaar voor mensen met een beperkte handfunctie; door het hoofd te bewegen verandert de toonhoogte. Ademtherapie- belangrijk voor kinderen met verzwakte ademhalingsspieren – wordt een stuk prettiger als je daarmee ook mooie muziek kunt maken.

Eerder artikel in RM over dit onderwerp. Een magische fluit december 2007

GroovTube

Om ademtherapie leuker te maken, ontwikkelde een team van Rijndam GroovTube: een apparaat dat wordt aangesloten op een iPad en waarmee kinderen vervolgens ademgestuurde spelletjes kunnen spelen. Ze kunnen bijvoorbeeld een zelfgemaakte foto opblazen of al blazend andere speldoelen bereiken.

Go Baby Go NL

Onder de naam Go Baby Go NL worden op locatie Blixembosch van Libra Revalidatie & Audiologie elektrische speelgoedauto’s aangepast voor kinderen die (nog) niet lopen. Dit project moet leiden tot een handleiding voor ouders, die daarmee zelf zo’n autootje kunnen aanpassen. Kinderen kunnen zich daarmee al vroeg zelfstandig verplaatsen. Ze kunnen zo hun omgeving ontdekken en meedoen met leeftijdsgenootjes.