Militair Revalidatie Centrum Aardenburg (MRC) werkt sinds februari met het nieuwe voedingsconcept geeft KRACHT. Elke dag lekker en gezond eten op maat in een gastvrije omgeving. Het concept levert een duurzame bijdrage aan een vitale leefstijl, want het gaat over méér dan alleen gezonde voeding aanbieden.

De helft van de Nederlandse bevolking heeft een chronische aandoening. Dit heeft gevolgen voor de betrokkene zelf, en voor de maatschappij. De impact heet ‘ziektelast’. Deskundigen zijn ervan overtuigd dat voeding een prominente rol speelt bij de behandeling van chronische aandoeningen, bij het veroorzaken en dus ook bij preventie van complicaties, beperkingen, een lagere kwaliteit van leven en sterfte. ‘Voeding hoort deel uit te maken van een algemene en duurzame leefstijlverbetering’, concluderen BeBright/Rabobank in hun gezamenlijke Diagnose Voeding & Gezondheid. Zorginstellingen zouden dan ook meer aandacht moeten geven aan voeding, aangezien goede voeding het herstel kan versnellen en een betere gezondheid oplevert.

De Schijf van Acht

Het voedingsconcept is gebaseerd op ‘de schijf van acht’, ontwikkeld door diëtist Nikkie van der Lee verbonden aan het MRC. De schijf van acht is opgebouwd uit een passend voedingsaanbod volgens de schijf van vijf, met toevoeging van drie andere componenten: bewustwording, beleving en motivatie. Hiermee kan de revalidant het maximale halen uit zijn of haar revalidatie.

Zoals revalidant Sjoerd (54) dat doet, militair bij Defensie. Hij is sinds negen weken in het MRC om weer optimaal te leren functioneren met zijn nieuwe heup. ‘Ergo, fysio, sport, iedereen noemde meteen het belang van voeding. De schijf van vijf kende ik wel, maar dit programma is breder.’ Zo is er naast een gezond aanbod in het sfeervolle restaurant ook voor alle revalidanten voorlichting over de rol van voeding tijdens het revalideren. Die positieve ervaring met gezonde voeding en bewustwording door de voorlichting zorgen ervoor dat de revalidant gemotiveerd is om bewuste voedingskeuzes te maken tijdens (en na) hun herstel.

Bewustwording

Het werd Sjoerd duidelijk dat hij zijn levensstijl aan moest passen. Niet alleen door rust te nemen op de juiste momenten, maar ook door bewuster om te gaan met voeding. ‘Je lichaam heeft nu een kans te herstellen en dan moet je niet je eigen plan gaan trekken. Maar je luistert naar de voorlichting die je hebt gekregen.’ Sjoerd ging gezonder eten en dit loonde; hij voelde zich al snel fitter en energieker.

Beleving

Maaltijden worden ter plekke bereid (frontcooking) in restaurant De Mess van het MRC. Revalidanten, bezoekers en medewerkers kunnen er ook samen eten. Dat is niet alleen gezellig maar ook leerzaam: tijdens de maaltijd worden geregeld ideeën uitgewisseld over gezonde recepten.

Motivatie

Motivatie is een belangrijk onderdeel van een succesvolle revalidatie. Dat is bij de juiste voeding niet anders. Revalidant Martin (50) heeft al vijf keer gerevalideerd bij het MRC en loopt nu met een beenprothese. Hij heeft al eerder geprobeerd zijn voedingspatroon aan te passen omdat zijn overgewicht nadelig werkte tijdens zijn revalidatie. ‘Het lukte eerst steeds niet, want er werden vaak ongezonde hapjes geserveerd. En als er wat over was, dan zei iedereen: geef maar aan Martin, die lust nog wel wat.’ De nieuwe aanpak heeft dit veranderd. Alle medewerkers zijn voorgelicht zodat het voedingsconcept overal wordt uitgedragen binnen het centrum. In het restaurant is de juiste keuze nu de makkelijkste. Dit zorgde dat Martin in eerste instantie onbewust gezond ging eten en hierbij afviel. Hierdoor kon hij gemakkelijker bewegen en ging het revalideren hem beter af. Nu maakt hij ook thuis bewustere voedingskeuzes en sport hij een paar keer per week.

Ook Sjoerd is gemotiveerd om gezond te blijven eten. Hij vraagt geregeld kooktips aan de kok in het restaurant en wil zich inzetten om het voedingsconcept ook in te voeren op andere locaties van Defensie.