31 januari 2024

De nieuwe cognitieve behandelmodule voor jongeren met NAH van ‘Niet Rennen Maar Plannen’

De nieuwe cognitieve behandelmodule Niet Rennen Maar Plannen ‘Fit of moe? Balans doet ertoe!’ specifiek geschreven voor jongeren met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), is gepubliceerd op de websites van Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht en van Expertisecentrum Hersenletsel Limburg. Deze jongerenmodule ‘Fit of moe? Balans doet ertoe!’ is gebaseerd op de versie voor volwassenen: ‘Vermoeidheid in balans’ onderdeel van het behandelprogramma Niet Rennen Maar Plannen.

Voor volwassenen zijn er inmiddels papieren en online versies van Niet Rennen Maar Plannen (NRMP) beschikbaar met meerdere modules ontwikkeld door de revalidatie van het UMC Utrecht en Hersenletsel Limburg. De jongerenversie ‘Fit of moe? Balans doet ertoe!’ is de eerste module die herschreven is specifiek voor jongeren.

De module ‘Fit of moe? Balans doet ertoe!’ wordt gebruikt bij jongeren tussen de 12- 18 jaar die problemen ervaren in het uitvoeren van dagelijkse activiteiten als gevolg van vermoeidheidsklachten bij NAH.

In de module wordt gebruik gemaakt van cognitieve strategietraining en wordt uitgevoerd onder begeleiding van een ergotherapeut, psycholoog of coach.

De module bestaat uit twee delen:

  1. In het eerste deel krijgt de jongere educatie over vermoeidheid en beperkte belastbaarheid bij NAH.
  2. In deel twee leert de jongere over de strategieën die gebruikt kunnen worden om de belastbaarheid te vergroten en wordt er gestart met het toepassen van de strategieën in het dagelijks leven.

Daarnaast is bij de module een handleiding voor de behandelaren geschreven.

De jongerenmodule is ontwikkeld door de kinderrevalidatie, ergotherapie en medisch pedagogische zorg binnen het UMC Utrecht locatie Wilhelmina kinderziekenhuis, in samenwerking met vele ergotherapeuten, psychologen en jongeren die hebben geparticipeerd in de pilot. Wij bedanken hen zeer voor hun actieve bijdrage.

Niet Rennen Maar Plannen Jongeren downloaden

Meer nieuws