20 maart 2023

Het onderzoek ‘Papa kan niet lopen, maar wel huppelen’ is de winnaar van de zevende Klokhuis Wetenschapsprijs. Het winnende project is van revalidatiearts dr. Jorik Nonnekes en arts-promovenda Revalidatie & Neurologie Anouk Tosserams, beiden verbonden aan het Radboudumc. De winnaar werd bekend gemaakt door Klokhuispresentator Nizar tijdens het International Science Film Festival in Nijmegen.

De prijswinnaars Jorit Nonnekes (midden) en Anouk Tosserams (rechts) samen met de papa die kan huppelen en zoon (beiden links). – Foto: Jesse Wensing

Papa kan niet lopen, maar wel huppelen

Mensen met Parkinson kunnen minder goed bewegen. Door bepaalde ’trucjes’, zoals huppelen, met een bal stuiteren of te lopen als een cowboy, lukt dit vaak beter. In dit winnende onderzoek hebben revalidatiearts dr. Jorik Nonnekes en arts-onderzoeker Anouk Tosserams bekeken waarom deze trucjes zo goed werken, en wat er dan precies gebeurt in de hersenen.

Kinderen konden stemmen

Uit de ruim 80 inzendingen werd 10 projecten genomineerd. De winnaar is gekozen door kinderen van 9 tot 12 jaar, die via de website van Het Klokhuis konden stemmen op het onderzoek dat zij het meest interessant en relevant vinden. In totaal hebben meer dan 11.000 kinderen een stem uitgebracht. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd. Deze aflevering gaat in première tijdens de volgende editie van InScience, van 14 tot en met 17 maart 2024. 

3e prijswinnende revalidatieproject

Sinds de start van de Klokhuis Wetenschapsprijs in 2016 heeft er al drie keer een revalidatieproject gewonnen. Van de winnaars uit 2018 en 2021 zijn inmiddels Klokhuis wetenschapsafleveringen gemaakt.

Over de Klokhuis Wetenschapsprijs

Het doel van de prijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De prijs werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. De Klokhuis Wetenschapsprijs bekroont interessant en relevant wetenschappelijk onderzoek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd.

Platform Lopen met Parkinson

Meer weten over het onderzoek en de ’trucjes’? Kijk op het platform ‘Lopen met Parkinson’ dat Jorik en Anouk maakten: Lopen met Parkinson.

Meer nieuws