11 april 2022

Medisch leiderschap is de laatste jaren een hottopic. Wie meer wil weten over dit onderwerp kan zijn hart ophalen met de boeken en podcasts op deze pagina’s. Medisch leiderschap wordt vanuit diverse hoeken belicht. Er zijn boeken en podcasts met achtergrondinformatie over leiderschap, maar ook voorbeelden komen uitgebreid aan de orde.

DRS. M. (MEREL) BIJLEVELD
Revalidatiearts Roessingh, Centrum voor Revalidatie

Boeken

Medisch Leiderschap van nu

Als je inspirerende voorbeelden zoekt van (medisch) leiders dan is het boek Medisch Leiderschap van nu een absolute aanrader. Studenten geneeskunde die de minor medisch leiderschap in het Radboudumc volgden, delen verhalen van echte leiders. Hiermee willen ze inspiratie bieden voor verandering. Want wat betekent ‘medisch leiderschap’ eigenlijk in de praktijk? Het resultaat zijn 35 korte interviews, die praktisch en leesbaar zijn. Er komen leiders in alle soorten en maten aan het woord, van ziekenhuisbestuurders tot medisch specialisten, aiossen, onderzoekers en transferverpleegkundige. Het boek is gratis te downloaden via de website medischleiders.com.

Intens – Diederik Gommers

Het boek over de rol van Diederik Gommers in de coronapandemie, gaat niet per se over medisch leiderschap, maar is er wel een uitstekend voorbeeld van. Het leiderschap van Gommers was op cruciale momenten voor heel Nederland duidelijk zichtbaar. In het boek komt naar voren hoe Gommers ineens in het middelpunt van de belangstelling kwam te staan. Hij vertelt hoe het er achter de schermen aan toe ging en hoe hij dit ervaren heeft. Want wat betekent het als je als arts ineens politieke invloed krijgt? Ook voor de dagelijkse praktijk kan het boek ongetwijfeld leiden tot inspiratie!

Artsen met verstand van zaken

Een boek over medisch leiderschap, financiën en organisatie in de zorg, voor de geïnteresseerde lezer die op zoek is naar meer diepgang op het vlak van medisch leiderschap. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de zakelijke en organisa- torische aspecten van ons zorgsysteem worden belicht, met als doel je beter toe te rusten voor de ingewikkelde discussies over de invloed van zorgverzekeraars, oplopende kosten van de zorg en andere toekomstige uitdagingen. Het boek bevat ter inspiratie eveneens voorbeelden van ervarings- deskundigen in medisch leiderschap.

Podcasts

Naast genoemde boeken zijn er inmiddels ook veel podcasts over medisch leiderschap of met aansprekende voorbeelden van collega’s die leiderschap tonen. Via de app MedFeed zijn podcasts voor medisch professionals verzameld. Hieronder lichten we er een aantal uit.

De zorg laten werken

De zorg laten werken is een podcast die focust op energieke en opvallende oplossingen in de zorg, en de personen daarachter. In de eerste aflevering komt bijvoorbeeld Bernard Leenstra aan het woord, inmiddels bij iedereen bekend als initiatiefnemer van prullenbakvaccin.nl. Wat drijft hem? Wat stimuleert hem om door te pakken? En wat is zijn aanpak? In de volgende afleveringen komen nog meer zorgverbeteraars aan het woord over hun aanpak om de zorg te laten werken.

In het hart van de dokter

In de podcast In het hart van de dokter gaat Hans van Santen in gesprek met collega’s over hun drijfveren, over zaken waar ze trots op zijn en waar ze minder tevreden over zijn. Er wordt ook gesproken over ontwikkelingen in de zorg en wat de collega’s daarvan vinden. Collega’s uit verschillende vakgebieden komen aan het woord.

KoffieCo

KoffieCo de Podcast is in eerste instantie bedoeld voor geneeskundestudenten, maar de gesprekken geven ook voor a(n)iossen en medisch specialisten een mooi beeld van de verschillende vakgebieden, initiatieven binnen de medische wereld en de drijfveren van collega’s. Collega Casper van Koppenhagen ging eerder met de dames van KoffieCo in gesprek over ons prachtige vak. Uiteraard zijn er ook in de gesprekken met collega’s uit andere vakgebieden veelvuldig raakvlakken metde revalidatiegeneeskunde.