Neuromusculaire aandoeningen (NMA) is een verzamelnaam voor een groot aantal spier gerelateerde ziekten. Het omvat ziekten van de spieren zelf en van de zenuwen die de spieren aansturen. Vanwege de ziekten functioneren de spieren niet of niet voldoende. Het gevolg is vaak dat meerdere lichaamsfuncties geleidelijk afnemen. Een andere naam voor spierziekte is myopathie. Een ziekte van alleen de zenuwen noem je ook wel neuropathie.

Mensen met deze aandoeningen hebben vaak krachtsverlies in de armen en benen. Ook kunnen ze last hebben van vermoeidheid en pijn in gewrichten en/of spieren. Daarnaast is het mogelijk dat ze minder goed tegen kou kunnen en dat hun uithoudingsvermogen minder is. In sommige gevallen hebben ze problemen met slikken of ademhalen. Wanneer hun zenuwen zijn aangedaan, ervaren patiënten soms ook een veranderd gevoel of tintelingen. Ook komen veranderingen in de spierspanning (spasticiteit) voor.

Meer informatie kun je krijgen bij de revalidatie-instellingen of bij de patiëntenvereniging Vereniging Spierziekten Nederland