Mevrouw P. heeft gebeld. Ze staat op de wachtlijst en vraagt hoelang het nog gaat duren. Als ze niet snel kan starten met therapie hoeft het voor haar niet meer. Wil je haar terugbellen?
Een mail van het secretariaat. Tja, wat te doen? Al maanden is het ‘alle hens aan dek’ met een uitpuilende klinische afdeling en een tsunami van verwijzingen richting de poli. De ‘hens’ zijn ook nog eens schaarser vanwege een aantal afzwaaiende collega’s die hun heil ergens anders zoeken.
De bekende wachtlijst-ellende doemt opnieuw op.
De bekende wachtlijst-ellende doemt opnieuw op. Als een tropische orkaan raast die naar ons toe, waarbij we vervolgens in ontreddering schuilen en wachten tot het overwaait. Eenmaal gepasseerd, genieten we van de zon en gaat het leven gewoon verder tot de volgende storm op ons afkomt. Oftewel, de wachtlijst als weerfenomeen.
Wachten, daar hebben wij natuurlijk allemaal ervaring mee, maar wachten op een medische ingreep of uitgebreide behandeling is andere koek. Een patiënt moet wel 180 dagen geduld opbrengen voor een nieuwe knie en 3 maanden voor een kunstheup. In de tussentijd scharrelt Pietje of Marietje wat op en neer met zijn of haar krakend gewricht en veel pijn. Werken, sporten en spelen met de kleinkinderen is er dan even niet bij.
Een broodnodige knieoperatie of revalidatie na een beenamputatie vraagt van ons als zorgprofessionals snelheid van handelen en niet om Marietje de wachtrij in te schuiven. Want patiënten staan dan ook voor allerlei andere zaken in de stand-by-stand. Werk, vakanties en uitjes met het gezin belanden plotseling in de ijskast. Het leven lijkt voor ‘de wachtlijsters’ één grote file. Dus is het heel begrijpelijk dat mevrouw P. ons belt.
Bij het overlopen van de wachtlijst-emmer hoor ik steevast de therapieplanner roepen: ‘Dokter, kom je prioriteren’. Of anders gezegd: wil je mevrouw P. voor laten kruipen omdat zij stevig aan de deur klopt. Maar ja, dat brengt meneer D. achter haar in de rij nóg verder op achterstand.
Uw wachtlijst-predictie voor vandaag: donkere capaciteitswolken pakken zich samen en de verwijs-windsnelheid neemt toe.
Wellicht is ‘wachtlijstpredictie’ op zijn plaats. Net als het weer, waarbij hoge en lagedrukgebieden een voorbode zijn voor een opkomende stormactiviteit, zou dat bij wachtlijstpredictie ook moeten gelden. Geen weerman maar een wacht-man in de aanslag, die behendig verwijs- en opnamedata verzamelt, combineert en bestudeert om vervolgens uit deze Big-Data een voorspellingspluim te trekken. Met de voorspelling in de hand kan de dokter de juiste patiënten selecteren en tijdig voorbereiden op het starten met de therapie of behandeling.
Uw wachtlijst-predictie voor vandaag: donkere capaciteitswolken pakken zich samen en de verwijs-windsnelheid neemt toe. Oftewel, het is wachtlijstalarm ‘code rood’. Maakt u zich de komende weken op voor een snelle groei van de wachtlijst.
Maar wees gerust want daarna schijnt vanzelf weer de zon.
Auteur
