17 oktober 2023

We kijken terug op een voorjaar en zomer vol met challenges. In mei startten we met een duik in de Zilveren Schaats, het water achter ons revalidatiecentrum. Het was nog erg koud; dus voor velen een echte uitdaging. De bedoeling was dat er 75 medewerkers van ons centrum het water in zouden gaan. 75, omdat De Hoogstraat dit jaar 75 jaar bestaat. De opdracht was: ‘Bedenk zoveel mogelijk challenges, als het maar iets met ‘75’ is.’

En het was gelukt; misschien omdat er een aantal deelnemers twee keer gingen? Maar… we did it!

Naast meerdere jubileum-challenges die er waren, volgden ook andere uitdagingen zich in raptempo op: op 23 juni de HandbikeBattle in het Kauntertal in Oostenrijk, op zaterdag 1 juli de Bike4Brains Ronde van Utrecht (door de stromende regen) en in augustus onze eigen Slowtriathlon door Bunnik en Houten.

Daarna ging er een groep collega’s met Bike4Brains naar Italië om daar per fiets de Stelvio te beklimmen. Last but not least zwommen we op 16 september ook nog de Rapenburgrace in Leiden.
Grensverleggend, de ene uitdaging is dat nog meer dan de andere. Soms met collega’s, soms met revalidanten, soms met mensen die ooit gerevalideerd hebben.

Grenzen verleggen is namelijk wat er in de revalidatie continu gebeurt.

Het is niet zo verwonderlijk dat De Hoogstraat Revalidatie in haar jubileumjaar voor challenges als extra activiteiten koos. Grenzen verleggen is namelijk wat er in de revalidatie continu gebeurt. Soms wordt er over grenzen heen gegaan. Daarom noemen we revalidatie vaak topsport. Grenzen worden opgerekt. Er worden records verbroken. De balans vinden, niet overbelast raken, op maat en op het juiste moment trainen. Want trainen maakt sterker. Begeleid trainen in een revalidatiecentrum om op een gezonde en optimale manier je grenzen te verleggen. Dat kan alleen als je vertrouwen hebt en je je veilig voelt. Dus met prettige mensen om je heen; in een goede sfeer en een veilige omgeving. Behandelaars uit alle disciplines kunnen daaraan bijdragen.

Als revalidatietherapeut – of je nou een verpleegkundige, een paramedicus, een psycholoog of een fysio-assistent bent – draag je bij aan de training op maat. Aansluiten bij de revalidant; zowel de persoonlijke kenmerken als de omgevingsfactoren spelen hierbij een rol. En soms daag je iemand uit en wil je iemand laten zien dat er meer kan dan hij zelf zou denken. Dan verlegt iemand wellicht zijn grenzen.

Zo was daar Hein; al acht maanden aan het revalideren. Vanuit een aantal weken coma zat hij in een langzaam stijgende lijn. Hij zag een enorme uitdaging: weer naar boven kunnen komen in zijn huis. Met veel ondersteuning en met veel inspanning lukte het hem om de trap op te gaan en op zijn eigen bed te liggen. Daarna was het nog een hele toestand om die trap ook weer af te komen, maar hij was de uitdaging aangegaan, en met succes! Vol zelfvertrouwen ging hij verder en zag hij al de volgende stap die hij kon nemen.

Truus kreeg het voor elkaar om op de grond te gaan zitten en zo met haar kleindochter te spelen, en daarna ook weer zelf overeind te komen. Dat ze dat zou kunnen leek voor haar lange tijd onmogelijk.
Met een groep revalidanten kanoën; ook weer in die Zilveren Schaats achter De Hoogstraat. Joke had nooit gedacht dat ze de kano in zou komen zonder nat pak, volledig buiten haar comfortzone ging ze de uitdaging bij de steiger aan. En daar ging ze, met een eenhandigheidsaanpassing aan de kanopeddel, helemaal naar een terrasje aan de Utrechtse gracht. Er gingen ook revalidanten met de bus, sommigen met een rolstoel, anderen met een rollator, alles bleek mogelijk. Met elkaar proostten we op de uitdagingen die iedereen aangegaan was en op de behaalde resultaten. De drankjes waren besteld door Jaap, die ondanks zijn afasie de ober duidelijk maakte wat er allemaal gedronken moest worden. Wat had hij daar tegenop gezien, maar ook hij ging de uitdaging aan.

Wim had als grootste doel om weer op de fiets naar zijn moestuin te gaan. Het op- en afstappen was een ware uitdaging. In het begin lukte het niet om zijn balans te bewaren; hij vond het allemaal erg spannend. Zou het dan toch te hoog gegrepen zijn? Hij zette door en vele oefensessies verder: via hindernisbaantjes door de sportzaal en daarna vele rondjes fietsen samen met de therapeut; eerst door het Wilhelminapark en daarna door de drukke Burgemeester Reigerstraat, lukte het hem zonder valpartijen zelf te fietsen, op tijd te stoppen en weer op de fiets te springen. Ook dit was een ware challenge!

Op het juiste moment uitproberen en doorzetten. Zo kom je verder en zie je resultaat.

Het zoeken naar mogelijkheden en het stellen van reële doelen en daar stapsgewijs naar toe werken: dat is revalideren. Grenzen verleggen, grenzen oprekken, buiten je comfortzone gaan, uitdagingen zoeken en ze aan gaan. Het is spannend en het is leuk, zowel voor de revalidant als voor de behandelaars, omdat het puzzelen is en zoeken naar mogelijkheden. Op het juiste moment uitproberen en doorzetten. Zo kom je verder en zie je resultaat.

Ondertussen is het najaar aangebroken, ons jubileumjaar is nog niet voorbij. Wie weet er nog een leuke uitdaging en doet met ons mee?

Auteur

Eugénie Brinkhof

Eugénie Brinkhof is fysiotherapeut en knowledge broker bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht, en docent neurorevalidatie bij het NPi (Nederlands…

Gerelateerde blogs