6 september 2018

‘Kan je eigenlijk nog kinderen krijgen als je een dwarslaesie hebt?’ Niet het eerste waar ik me druk om maakte 15 jaar geleden. Ik dacht: laat ik eerst maar eens een leuke vrouw weten te versieren vanuit mijn rolstoel. Maar toen dát gelukt was, we vier jaar samenwoonden en fantaseerden over onze toekomst ging die vraag meer spelen. De beste manier om erachter te komen is het gewoon te proberen. Nu heb ik het geluk dat er nog wel wat zenuwen in mijn rug intact zijn waardoor ik seks kan hebben. Maar orgasmes zijn niet altijd gegarandeerd en de hele dag op mijn kont zitten zal ook niet top zijn voor de kwaliteit van mijn zaad.

Op de natuurlijke manier hadden we geen succes; de revalidatiearts verwees ons door naar een ivf-centrum (wat direct aan onze tuin grensde, dus we waren er zo). Een allervriendelijkste arts legde ons de procedure uit. Eerst werden er bij mij zaadjes ‘geoogst’, daarna eitjes bij mijn vriendin. De combinatie kwam in het laboratorium samen; dit leverde zeven goede embryo’s op die werden ingevroren. Vanaf ons balkon zwaaiden we naar het lab waar onze FROZENbaby’tjes op ons wachtten. Naar de figuren uit de bekende Disneyfilm doopten we ze voorlopig Elsa en Olaf.

Tijd voor de terugplaatsing: na eerst langzaam te zijn ontdooid werd onze eerste embryo teruggeplaatst. Helaas.. Geen levensvatbare foetus evenals embryo twee. Bij de derde terugplaatsing overleefde embryo drie het ontdooiproces niet en was het de beurt aan embryo vier. Een paar weken later deed mijn vriendin de zwangerschapstest: positief!! Toen op de echo ook een kloppend hartje te zien was wisten we dat we een kindje gingen krijgen. We liepen naar huis, high van onze roze wolk.

Januari 2017 werd onze dochter Livia geboren. Zeven maanden later waren we alweer terug bij de kliniek voor een nieuwe serie terugplaatsingen. Embryo zes was raak en bracht ons juli 2018 onze zoon James. We hebben een geweldige twee-eiige tweeling, gelijktijdig verwekt in het lab in 2015 en geboren met 18 maanden tussenpauze. Dus… kan je nog kinderen krijgen als je een dwarslaesie hebt? Als het net zo mee zit als bij ons… zeker!


Gerelateerde blogs