Ook in 2021 vingen de revalidatiecentra patiënten op die ernstig waren aangedaan door covid-19. Een deel van de patiënten die lange tijd op de Intensive Care (IC) of een verpleegafdeling lagen, werden overgedragen naar een verpleegafdeling van een revalidatiecentrum om daar te revalideren. De figuur hieronder laat de instroom van covid-19 patiënten op de IC’s zien en de instroom van post-covid patiënten op de klinische revalidatieafdelingen vanaf de eerste coronacrisis in maart 2020 tot april 2022. Na een piek op de IC, volgt een paar weken later een kleine golf in de revalidatiecentra.

Ingezoomd op 2021 laat de bovenstaande figuur zien dat het in dat jaar gaat het om enkele patiënten per dag. De revalidatie nam alleen patiënten over volgens de strikte indicatiecriteria van de medisch specialistische revalidatie.

Post-COVID-patiënt lijkt op te knappen van rustige revalidatie

We krijgen steeds meer vat op de behandeling van post-COVID-patiënten. Zo weten we dat iemand die met ernstige corona in het ziekenhuis belandt, wonderbaarlijk snel kan herstellen. Een geïnfecteerde die thuis uitziekt kan daarentegen veel langer klachten blijven houden. Dankzij onderzoek van ZonMw en nieuwe inzichten uit de revalidatiezorg wordt steeds duidelijker wat voor wie de juiste zorg is.

Onderdelen Brancherapport Revalidatie 2021