23 mei 2025

Nieuw onderzoek laat zien dat bewegen heel belangrijk is voor de gezondheid van onze hersenen en hoe goed we kunnen denken. We begrijpen nu beter hoe dit proces werkt.

Hoe zorgt bewegen voor een beter brein?

Door te sporten en je spieren te trainen, kun je de kans op dementie en het sneller oud worden van de hersenen verkleinen. Als je beweegt, komen er stoffen vrij in je spieren, die ‘myokines’ worden genoemd. Deze stoffen helpen ontstekingen in het lichaam tegen te gaan en zorgen ervoor dat de verbindingen in je hersenen gezond blijven en beter werken. Door deze stoffen verbetert ons geheugen, kunnen we nieuwe informatie beter en sneller verwerken en hebben we een grotere mentale veerkracht. Onze hersenen blijven langer jong waardoor we een grotere kans hebben om op latere leeftijd zelfstandig en onafhankelijk te blijven. Dat concludeert Wouter Vints, revalidatiearts en onderzoeker bij Adelante en promovendus aan de Universiteit Maastricht en de sportuniversiteit van Kaunas in Litouwen.

Nieuwe inzichten voor mensen met een dwarslaesie

Voor mensen met een dwarslaesie en hun behandelaars levert het onderzoek belangrijke informatie over hoe het verouderingsproces van onze hersenen kan worden vertraagd. Mensen met een dwarslaesie leven tegenwoordig langer, maar hebben wel een tweemaal zo grote kans om Alzheimers dementie te ontwikkelen. ‘Net als bij oudere, gezonde mensen, vinden we bij deze groep meer ontstekingsstoffen in de hersenen, maar dan al op jongere leeftijd’, aldus Wouter Vints. In het onderzoek hebben we voor het eerst gekeken of we bij dwarslaesiepatiënten met elektrische stimulatie op de bovenbeenspieren myokines kunnen vrijmaken. Het idee is dat dit op de lange termijn de veroudering van de hersenen kan afremmen. Tijdens de eerste stimulatiesessie zagen we dat één van de twee gemeten myokines door de interventie kortdurend toenam. We onderzoeken nu wat het effect is van een behandeling van 12 weken op deze myokines en het denkvermogen van de deelnemers.

Het beste is een combinatie van therapieën

Als we onze bevindingen en die van andere onderzoeksgroepen binnen dit onderwerp samenvatten, dan lijkt een combinatie van verschillende soorten matig intensieve beweging het meest effectief. Denk aan sporten waarbij je uithoudingsvermogen traint, zoals hardlopen, in combinatie met krachttraining voor je spieren. Om het effect te versterken, is het belangrijk de trainingen vanwege de sociale aspecten in groepsverband uit te voeren en geheugenoefeningen toe te voegen aan het programma.

Wat willen we bereiken?

Met dit onderzoek willen we bereiken dat mensen langer gezond en zelfstandig kunnen blijven leven als ze ouder worden. Dit is belangrijk voor iedereen, maar des te belangrijker voor mensen met een beschadiging in hun zenuwstelsel.

Extra aandacht voor mensen met een dwarslaesie

Voor mensen met een dwarslaesie is het belangrijk om goed te letten op problemen met het denken, die soms pas jaren na het letsel ontstaan. Deze problemen worden nu vaak niet goed opgemerkt en behandeld. Goede screening van de denkvermogens door zorgverleners is belangrijk en voldoende bewegen kan helpen om problemen op oudere leeftijd te voorkomen. Als spierstimulatie hierbij inderdaad werkt, kan het gebruikt worden als aanvulling op de beweging die mogelijk is met een dwarslaesie. Deze nieuwe kennis helpt Adelante om patiënten beter te begeleiden en te ondersteunen.

Meer nieuws