9 maart 2023

Is het mogelijk om fit en gezond oud te worden met een dwarslaesie?  Gezond oud worden met een dwarslaesie is een permanente uitdaging, aldus de voorzitter van de Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON). Tien jaar geleden is het boekje ‘Hoe blijf je fit met een dwarslaesie’ uitgebracht. Dit boek is nu, met de huidige kennis van zaken, opnieuw uitgekomen in een uitgebreidere aantrekkelijke uitgave. Het boek geeft handvatten en tips over hoe een actieve leefstijl en gezonde voeding kunnen bijdragen aan het tegengaan of voorkomen van gezondheidsproblemen.

De auteurs ergotherapeut/bewegingswetenschapper Linda Valent (Heliomare) en fysiotherapeut Rogier Broeksteeg (Rijndam) merkten bij (oud)revalidanten dat er behoefte was aan een kennis-update. In de afgelopen 10 jaar is meer wetenschappelijke kennis beschikbaar gekomen met name over voeding in relatie tot gezondheidsproblemen bij een dwarslaesie.

Ervaringsverhalen

In de herdruk is meer aandacht voor kinderen met een dwarslaesie en hoe zij fijn kunnen spelen en sporten. Esther Vergeer blikt terug op haar jeugd en een moeder vertelt hoe haar dochtertje vanuit de rolstoel mee kan doen. Mensen van alle leeftijden komen aan bod en ook senioren vertellen zo fit mogelijk proberen te blijven met hun dwarslaesie.

De sportieve maar ook minder sportieve ervaringsdeskundigen van 10 jaar geleden vertellen hoe het nu met ze gaat en of het nog steeds lukt om al dan niet in beweging te blijven. Daarnaast geven nieuwe ervaringsdeskundigen en experts nuttige tips over voeding, op gewicht blijven, top- en recreatie-sport en leefstijl. Zo is het goed om te weten dat de classificaties voor (rolstoel)sporten zijn veranderd.

Goed zitten, oefeningen en trainingsschema’s

Niet geblesseerd raken is hiervoor belangrijk en de rolstoel en de handbike moeten goed zijn afgesteld. Handvatten worden geboden met o.a. een website waarmee men kan checken of de rolstoel goed voldoet (www.checkjezit.nl), preventieve kracht- en mobiliteitsoefeningen en trainingsschema’s. Dit alles om te zorgen dat het lichaam niet overbelast maar ook niet onderbelast wordt. Naast mensen met een dwarslaesie en hun directe omgeving zullen ook professionals die met deze doelgroep werken geïnspireerd raken door dit boek.

Het boek zal, na verschijning op 11 maart, door de patiëntenvereniging DON worden verspreid in alle Nederlandse revalidatiecentra en is door andere geïnteresseerden voor 10 euro te bestellen bij de webshop van Heliomare.

Handbikebattle

In het boek wordt eveneens stil gestaan bij de onderzoeksuitkomsten van de HandbikeBattle; een handbikewedstrijd waarbij teams van oud-revalidanten uit de Nederlandse revalidatiecentra het tegen elkaar opnemen. Vele ongetrainde mensen met een dwarslaesie zijn de afgelopen jaren aan het trainen geslagen en hebben inmiddels de alpenreus in Oostenrijk tijdens deze jaarlijkse strijd bedwongen. Niet iedereen heeft de behoefte om aan zo’n extreme uitdaging deel te nemen en het boek gaat juist ook in op alle andere mogelijkheden om laagdrempelig gezond en fit te worden en te blijven.

Meer nieuws