16 maart 2023

Iedereen, met en zonder beperking, kan nu de website van Vogellanden gebruiken. Dus ook mensen die bijvoorbeeld blind of doof zijn. De site van het centrum voor revalidatie, bijzondere tandheelkunde en gezonde leefstijl is namelijk helemaal digitaal toegankelijk verklaard. Het heeft daarmee als eerste revalidatiecentrum van Nederland een toegankelijkheidsverklaring.

Waarom een toegankelijke website?

‘Wij coachen patiënten naar een zo zelfstandig mogelijk leven’. Dat is de missie van Vogellanden. Zelfstandig kunnen meedoen in de digitale wereld hoort daar natuurlijk ook bij. Een toegankelijke website maakt dat mogelijk.

De website voldoet aan de internationale richtlijnen

Er zijn internationale richtlijnen waarop beoordeeld wordt of een website toegankelijk is; de WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines). De website van Vogellanden (www.vogellanden.nl) voldoet aan deze richtlijnen en heeft nu de AA-status. Dit houdt in dat de website ook toegankelijk is voor mensen die slechtziend, blind of doof zijn of een lichamelijke of cognitieve beperking hebben. De teksten op de website kunnen voorgelezen worden en video’s zijn ondertiteld. Ook kan er gekozen worden voor hoog contrast om de leesbaarheid van tekst te vergroten en kunnen mensen door de site navigeren met behulp van slechts een toetsenbord of stembesturing. Daarnaast zijn alle teksten zoveel mogelijk op B1-niveau geschreven. Dit is eenvoudig Nederlands en is te begrijpen door (bijna) iedereen.

Toegankelijkheid was het uitgangspunt voor de nieuwe website

Vogellanden heeft sinds oktober 2021 een nieuwe website. ‘Bij het ontwikkelen van deze website was digitale toegankelijkheid een belangrijk uitgangspunt’, zegt Petra ten Kampe, projectleider en communicatieadviseur bij Vogellanden. ‘We hebben het afgelopen jaar gewerkt aan het verder toegankelijk maken van de website. Want niet alleen de website zelf moest toegankelijk gebouwd worden. Ook de teksten, foto’s, video’s, folders en andere bestanden op de website moesten toegankelijk gemaakt worden.’

Trots dat het is gelukt

‘Als revalidatiecentrum zijn we niet verplicht om onze website toegankelijk te maken. Maar wij vinden het belangrijk dat iedereen altijd gebruik kan maken van onze diensten. Niet alleen als mensen bij ons in het centrum komen. Ook als mensen online informatie over ons opzoeken of mail van ons krijgen’, licht Ten Kampe toe. Daarom zijn ook steeds meer middelen, zoals folders, digitaal toegankelijk. ‘We zijn er trots op dat dit gelukt is. Hierdoor leven we onze missie nog verder na!

Meer nieuws