11 april 2022

Op 8 april 2022 staat het Online Colloquium 2022 in het teken van ‘Leiden vanuit visie’. Aandacht hiervoor in het themanummer Medisch Leiderschap kan vanzelfsprekend niet uitblijven. Vier revalidatieartsen (in opleiding) zijn, ieder om een unieke reden, gevraagd hun visie op medisch leiderschap te pitchen tijdens het Colloquium. Vanuit de Junior VRA hebben we hen gevraagd om hun visie en belangrijkste boodschap ook hier te delen. Laat je inspireren!

Wie heeft de vraag niet gekregen tijdens een sollicitatiegesprek voor de opleiding tot revalidatiearts:
‘je leidt een teambespreking. De fysiotherapeut, bijna 40 jaar in dienst van het revalidatiecentrum en in bezit van een bulk aan ervaring, stelt een verlenging van de behandeling voor. Jij bent het er niet mee eens. En nu?’ Wat antwoordde je tijdens je sollicitatiegesprek? Misschien is dat wel het beginpunt van hoe je vormgaf aan leiderschap als revalidatiearts. Ik gaf aan de argumenten te willen horen, te willen leren van de bulk aan ervaring. Maar als eindverantwoordelijke lag de beslissing uiteindelijk bij mij. Als revalidatiearts stuur je een team aan en komt het, meer dan bij welk ander specialisme dan ook, op medisch leiderschap aan. Wat ik uniek vind aan de revalidatiegeneeskunde, is dat het een vak van ervaring is, je leert van anderen meer nog dan van boeken. Van paramedici, collega-revalidatieartsen en van patiënten. En van de Lidl…

‘Als revalidatiearts komt het, meer dan bij welk ander specialisme dan ook, op medisch leiderschap aan’

Zo adviseerde ik een patiënt recent om verwarmde zooltjes van de Lidl te gebruiken tegen zijn koude voeten. Vlak daarvoor hadden we het over de onbekendheid van het vak. Hij moest namelijk iedere keer aan vrienden, familie en collega’s uitleggen wat dat nu inhield, ‘revalidatie’. Hij keek me wat verward aan: ‘Leert u dat op de opleiding?’. Nee, dat stond niet in het handboek Revalidatie- geneeskunde, maar had ik geleerd van een andere patiënt. En als een echte vertegenwoordiger voegde ik eraan toe: ‘ik gebruik zezelf ook!’. Ik ben benieuwd wat hij de volgende keer op een feestje vertelt over de revalidatie.

Nicole Voet
Revalidatiearts en postdoc- onderzoeker Klimmendaal/ Radboudumc

Toen ik startte als medisch manager van het expertisecentrum in Klimmendaal, schafte ik toch maar een rits managementboeken aan, met de belofte aan mijn partner dat ik geen managementtaal zou gaan gebruiken. Het beste boek las ik echter recent: ‘De succesillusie’ van Richard Engelfriet. Richard veegt de vloer aan met managementgoeroes. Er is namelijk geen enkel wetenschappelijk bewijs dat ‘SMART-doelen’, ‘always start with the why’ of ‘agile werken’ leiden tot succes. Het is allemaal retrospectief. Er is geen enkel onderzoek verricht met een groep die werkt met ‘disruptive innovation’ en een groep die het niet gebruikt. Bovendien zijn er veel meer, vaak contextuele factoren die bepalen of iets succesvol is of wordt.

Mijn advies (let op: niet wetenschappelijk onder- bouwd): zie al die management- en leiderschapstechnieken als een grote doos met lego en pak eruit en bouw met wat bij je past. Het voordeel is dat het veel minder energie kost, je hoeft geen rol te spelen. Patiënten en collega’s prikken daar namelijk zo doorheen. Leiderschap is in mijn ogen contextueel, je stemt met de ander af wat een gewenste leiderschapsvorm is. Tot slot is het niet altijd goed om als revalidatiearts meerdere taken te combineren en dan heb ik het niet alleen over de tijdsbelasting, denk maar aan de ‘trias politica’. Het is beter om elkaar in evenwicht en scherp te houden, revalidatiearts, paramedici, management, patiënt en partner/mantelzorger. En zet iedereen lekker in zijn of haar kracht!

Nicole Voet
Revalidatiearts en postdoc- onderzoeker Klimmendaal/ Radboudumc