Een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg. De Werkgroep Dwarslaesie wil een adviesorgaan en klankbord zijn voor revalidatiegeneeskundige vragen op het gebied van de dwarslaesie. De werkgroep bestaat uit Nederlandse (revalidatie)artsen die lid zijn van het Nederlands-Vlaams Dwarslaesie Genootschap (NVDG), de zogeheten ‘artsenwerkgroep’ van de NVDG.

Bestuur

Voorzitter: mw. M. (Marije) Vos
E: m.vos-vandehulst@maartenskliniek.nl

Secretaris: mw. C.A. (Catja) Dijkstra
E: c.dijkstra@dehoogstraat.nl

Penningmeester: mw. J. (Jocelyne) Oostendorp
E: j.oostendorp@Roessingh.nl

Documenten

Ledenlijst Werkgroep Dwarslaesie 2022
Jaarverslag Werkgroep Dwarslaesie 2020
Jaarverslag Werkgroep Dwarslaesie 2021
Jaarplan Werkgroep Dwarslaesie 2022
Jaarverslag Werkgroep Dwarslaesie 2022
Jaarplan Werkgroep Dwarslaesie 2023

NVDG Zakkaartje kernprotocol dwarslaesie in ziekenhuisfase
Waar moet je ook alweer allemaal op letten bij iemand met een dwarslaesie in de ziekenhuisfase? In dit in 2023 geactualiseerde zakkaartje vind je de belangrijke onderdelen gebundeld in het kernprotocol.

Focus op Dwarslaesie
In editie 2018 | 4 van het NTR lag de focus op Dwarslaesie. De Werkgroep Dwarslaesie heeft voor dit themanummer, als gastredactie, een aantal interessante artikelen geschreven.

Uitgelichte NTR artikelen

Bewegen als behandeloptie voor cognitieve veroudering

Focus op personen met een dwarslaesie Bij Adelante wordt samen met de Universiteit Maastricht onderzoek gedaan naar myokines en het…

De rol van voeding bij dwarslaesie

Een belangrijke basis van een revalidatietraject is gezonde en passende voeding. Voor patiënten met een dwarslaesie geldt dit zeker. En…

Arbeidsparticipatie na dwarslaesie

Proefschrift-artikel Arbeidsparticipatie heeft veel voordelen voor personen met een dwarslaesie, zoals verbetering van levenskwaliteit en eigenwaarde en bevordering van sociale…

Acute dwarslaesie bij kinderen met een oncologische diagnose

Een dwarslaesie bij kinderen met een oncologische diagnose is zeldzaam en soms lastig te herkennen. Welke uitdagingen zijn er voor…

Uitgelichte RM artikelen

Dit is waarom de Sint Maartenskliniek steeds meer operaties in eigen huis laat uitvoeren

‘Een verandering vindt plaats omdat gewone mensen buitengewone dingen doen’, zei oud-president Barack Obama. Revalidatie Magazine brengt een ode aan…

Geertje kreeg na haar hersenletsel snel de juiste herstelzorg, maar dat is niet vanzelfsprekend

De behandeling van hersenletsel stopt niet als je ontslagen bent uit het ziekenhuis. Sterker nog: revalidatie is van essentieel belang…

PULSE Racing wil mobiliteit en vitaliteit teruggeven aan mensen met een dwarslaesie

Studententeam PULSE Racing van de Vrije universiteit Amsterdam (VU) streeft ernaar om de mobiliteit en vitaliteit terug te geven aan…

‘Voor de eerste keer weer in je neus kunnen peuteren, wat een overwinning.’

Zoveel jaren later… Hoe gaat het met mensen die tientallen jaren geleden hebben gerevalideerd? Wat is er volgens hen veranderd…