Het Catharina Ziekenhuis en Libra Revalidatie & Audiologie hebben ruim een half jaar geleden een fasttrack gerealiseerd voor mensen met een Cerebro Vasculair Accident (CVA, ook wel beroerte genoemd) . Een fasttrack is een uitstekend voorbeeld van goede ketensamenwerking. Door dit op maat gemaakte traject kunnen patiënten die fysiek en cognitief in staat zijn om eerder het ziekenhuis te verlaten direct doorstromen naar de medisch specialistische revalidatie (MSR).

De overplaatsing van patiënten met een CVA naar het revalidatiecentrum vindt in het algemeen plaats, pas enkele dagen na de consultaanvraag door de neuroloog en de indicatiestelling door de revalidatiearts. Een snellere overplaatsing is wenselijk. De ‘KIinische MSR Fasttrack’ versnelt de doorstroom van CVA-patiënten vanuit het ziekenhuis naar het revalidatiecentrum. In deze Klinische MSR Fasttrack streeft men namelijk naar een opname binnen 24 uur na aanmelding door de revalidatiearts.

Tijdens een korte opname doorlopen de ‘fasttrack patiënten’ het reguliere revalidatietraject, maar in een versnelde vorm. Zij nemen bijvoorbeeld eerder deel aan groepsbehandelingen en krijgen een verkorte observatiefase. Dit is mogelijk omdat deze doelgroep vaak goed belastbaar is.

De patiënten die voor deze klinische fasttrack aanmerking komen, moeten voldoen aan de algemene criteria voor klinische MSR. De patiënt moet bijvoorbeeld:

Daar komen nog enkele speciale criteria bij voor de Klinische MSR Fasttrack, namelijk: de verwachting van een korte opnameduur van 2 tot 6 weken en géén uitgesproken cognitieve- en taalstoornissen.

Behandelpad of Werkwijze

Libra Revalidatie & Audiologie heeft de afspraak dat er altijd rekening gehouden moet worden met een fasttrack aanmelding. De transferverpleegkundige houdt rekening met de bedbezetting, zodat er altijd nog fasttrack opnames bij kunnen komen.

De reguliere wachtlijst loopt parallel aan die van de fasttrack, de aangemelde revalidanten van de reguliere wachtlijst worden, in principe, op datum van aanmelding opgeroepen en een fasttrack opname komt daar bovenop.

Werkafspraken fasttrack CVA patiënt:

Voorwaarden Fasttrack CVA patiënt:

Waarom efficiënt of vernieuwend?

Sommige patiënten verblijven soms langer dan nodig en wenselijk in het ziekenhuis. De ‘klinische MSR Fasttrack’ verhelpt de ‘verkeerde bed’-problematiek en de patiënt krijgt de zorg waar hij/zij het beste mee geholpen is. Het is een kwestie van de juiste zorg op de juiste plaats.

Het is in de CVA literatuur wetenschappelijk aangetoond dat hoe eerder de revalidatie behandeling start, des te beter de functionele uitkomst.

Markt – omvang

In principe kan elk revalidatiecentrum een fasttrack traject ontwikkelen, in samenwerking met de ziekenhuizen in hun verzorgingsgebied. De inschatting is dat rond 20 – 30% van de patiënten waarvoor klinische MSR is geïndiceerd, in aanmerking komen voor een fasttrack traject.

Borging

Opname:

Behandelcapaciteit:

Contactpersoon

Mw. Weike Donkers, manager bedrijfsvoering

Zie ook

Artikel Website Libra Revalidatie & Audiologie: Snellere doorstroom van patiënten naar revalidatiecentrum