Onco-carrousel
De oncologische revalidatie assessment of onco-carrousel is een multidisciplinair spreekuur waarbij patiënten in één ochtend gezien worden door achtereenvolgens de fysiotherapeut, ergotherapeut en maatschappelijk werker of psycholoog van het oncologische revalidatieteam.
De patiënten worden systematisch in kaart gebracht door middel van vooraf ingevulde vragenlijsten en fysieke metingen tijdens het spreekuur. Na afloop van het spreekuur krijgt de patiënt uitleg en zonodig een behandelplan op maat (variërend van 1ste lijnszorg tot multidisciplinaire revalidatiebehandeling).
Behandelpad of Werkwijze
De onco-carrousel start met een voorbespreking door het team waarbij de revalidatiearts aangeeft waarom de patiënten verwezen zijn naar de onco-carrousel en inhoudelijk aandachtspunten toelicht. Alle patiënten worden vervolgens tijdens de carrousel in kaart gebracht door de teamleden (fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker of psycholoog). Tijdens de nabespreking wordt voor alle patiënten een behandelplan op maat opgesteld, die de revalidatiearts dezelfde week nog (telefonisch) met de patiënt bespreekt.
Klik op de afbeelding voor de infographic in origineel formaat

Waarom efficiënt of vernieuwend?
Met dit spreekuur worden patiënten met complexe problematiek tijdig op het voor hen beste pad gezet in hun revalidatie. Hierbij wordt met een gerichte vraag, gebruik gemaakt van de expertise van ons oncologische revalidatieteam met relatief weinig inspanning in tijd en geld.
Het biedt een laagdrempelige manier om patiënten met rode vlaggen, of afwijkend beloop, in het herstel na oncologische behandeling snel in kaart te kunnen brengen en verder te helpen. Een vroeg behandelplan geeft efficiëntere zorg; in dit geval door inzet van de expertiserol bij verwijzing naar 1ste lijnszorg, of vroegtijdige afstemming in het revalidatieteam bij complexe zorgvragen bij medisch specialistische oncologische revalidatie (MSOR) (zie ook dit artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde).
Markt – omvang
Het gaat om een kleine groep: ongeveer 10-15 patiënten per kwartaal van ongeveer 70 patiënten die gezien worden op de poli revalidatie met oncologische problematiek. We zien op de poli ongeveer 5-10% van alle patiënten met oncologische problemen. Deze patiënten worden begeleid door de oncologen en verpleegkundig specialist (VS) van de oncologie. Mensen met complexe problematiek (complex op gebied van functioneren) worden gezien op de poli revalidatie.
Borging
De komende jaren zal de onco-carrousel verder worden ontwikkeld aan de hand van de feedback van patiënten en de ervaringen van betrokken zorgverleners.
Contactpersoon
Mw. Maaike Harmsen, Stafmedewerker Divisie Hersenen, Revalidatie, Fysiotherapiewetenschap & Sport UMC Utrecht
Zie ook
Artikel Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde: De eerste praktijkervaringen met de recent ontwikkelde ‘onco carrousel’ in het UMC Utrecht