Wim Eeuwes (65) revalideerde na een incomplete dwarslaesie bij Revant in Breda. Tijdens ergotherapie maakte Wim vaak gebruik van het Tyrostation, een interactief systeem om de arm- en handfunctie te trainen. Wim verbeterde de kracht in zijn hand aanzienlijk. ‘Ik kan weer met een koffer van twintig kilo op zakenreis.’

‘Het Tyrostation haalt het onderste uit de kan van je kunnen’, vertelt Wim Eeuwes. ‘Je wilt je niet laten kennen tijdens een spel. Ik vind het Tyrostation honderd keer beter dan met een balletje oefenen. Ik heb nu de kracht in mijn handen grotendeels terug. Een behandeling met het Tyrostation is nooit saai. Je gaat helemaal op in het spel en vergeet daarbij de tijd. Ik heb echt veel te danken aan het apparaat. De kracht van het apparaat is ook dat jong en oud ermee kan trainen.’

Vooraf stel je het niveau van een revalidant in en ook de kilo’s waarmee iemand gaat oefenen. Bij het Tyrostation kun je diverse objecten gebruiken: een stuur, een bal om je hand op te leggen, een handsensor en bewegingssensoren. De bewegingssensoren kun je bijvoorbeeld op je armen plakken. Zo kun je allerlei bewegingen maken die worden gemeten. Bijvoorbeeld je armen naar voren en achteren bewegen of omhoog en omlaag.

Wim trainde voornamelijk met de handsensor. Hij vindt het spel met de lift het leukste. Hierbij moeten ‘mensen’ in- en uitstappen op diverse verdiepingen. ‘Iedere keer dat de lift omhoog moet, moet je in de handsensor knijpen met de vooraf ingestelde kilo’s. En het naar beneden begeleiden van de ‘mensen’ moet je ook met beleid doen. Daar moet je je kracht doseren, dus zachtjes in het apparaat blijven knijpen. Het knijpen kost kracht. Maar het gaat steeds beter.’ Wim knijpt af en toe zijn ogen een beetje dicht als hij hard moet knijpen, maar hij laat zich niet kennen. Hij is heel fanatiek en wil iedereen in de lift helpen.

Zakenreis

Ergotherapie is een belangrijk onderdeel van het interdisciplinaire behandelplan van Wim. Op het moment dat Wim zijn behandeling begon met het Tyrostation kon hij ongeveer 7 kilo aan qua kracht. Dit is in een paar maanden verbetert naar ongeveer 21 kilo. ‘Mijn doel was 20 kilo’, lacht Wim. ‘Ik ga vaak op zakenreis naar China en moet dus een koffer van 20 kilo achter mij aan kunnen trekken. Dat kan ik weer gaan proberen.’ Wim heeft veel steun aan de mensen om hem heen. ‘Mijn zoon was in China toen ik de incomplete dwarslaesie opliep. Hij pakte diezelfde avond nog een vliegtuig naar huis. Dat is geweldig. Verder is het belangrijk dat je zelf positief bent, maar ook de mensen om je heen. Dat scheelt veel voor de snelheid van je herstel.’

Groepsbehandelingen worden makkelijker

Door het Tyrostation kunnen vooral mensen met milde arm en/ of hand problematiek zelfstandig werken. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen met een centraal neurologisch letsel als revalidanten met een orthopedisch letsel. ‘Het maakt groepsbehandelingen makkelijker. Je kunt revalidanten aan het werk zetten zonder risico op overbelasting’, zegt ergotherapeut Nicole Vriends van Revant. Daarnaast is het een toegevoegde waarde voor de individuele therapie naast het functioneel oefenen. Revalidanten krijgen direct feedback over hun prestatie. Bovendien geeft een spelvorm een extra motivatie voor revalidanten. In totaal zijn er acht spellen die je kunt ‘spelen’. Je kunt appels vangen, brand blussen, bootje varen, op een snelweg rijden, kruisboogschieten, mensen in een lift laten stappen, ballon varen en er is een recycle spelen, waarbij je afval naar de juiste plek moet slepen. Verder zijn er ook nog cognitieve spellen, zoals puzzels of een doolhof volgen. Het Tyrostation is gebruiksvriendelijk. Het hulpmiddel is binnen 5 minuten instelbaar en revalidanten van verschillende niveaus kunnen ermee trainen. Prestaties van revalidanten kun je opslaan en terughalen. Deze zijn hierdoor goed te monitoren.

Afgerond

Naast ergotherapie kreeg Wim bij Revant ook fysiotherapie en was hij onder behandeling bij een incontinentieverpleegkundige en revalidatiearts. Onlangs heeft Wim zijn revalidatietraject goed afgerond. Hij loopt nog met een stok, maar die hoopt hij binnen een paar weken niet meer nodig te hebben. Zijn incontinentie heeft hij momenteel goed onder controle. ‘Ik heb hier medicijnen voor gekregen en ik heb bij Revant geleerd om deze medicijnen op de juiste manier te gebruiken. Ik weet nu welke medicijnen ik kan pakken als het de verkeerde kant op dreigt te gaan. Van het katheteriseren kom ik helaas nooit meer af. Maar ik kan binnenkort wel weer op zakenreis.’


Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Blogger Yvette geeft weer betekenis aan de levens van revalidanten

De bloggers van Revalidatie Magazine zetten aan tot nadenken en discussie. In een serie interviews zetten we hen in de…

eHealth bij Adelante: onlosmakelijk onderdeel van de best mogelijke zorg

‘Een verandering vindt plaats omdat gewone mensen buitengewone dingen doen’, zei oud-president Barack Obama. Revalidatie Magazine brengt een ode aan…

Libra verandert en reist mee met patiënten

De Verandering: Deel 1 ‘Een verandering vindt plaats omdat gewone mensen buitengewone dingen doen’, zei oud-president Barack Obama. Revalidatie Magazine…

Gerelateerde artikelen Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde

Passende revalidatiezorg met een gedragsgeoriënteerde insteek

De behandeling van cognitieve klachten Centraal in de behandeling van cognitieve klachten (zonder cognitieve stoornissen) na niet-aangeboren hersenletsel (NAH) staan…

Het neuropsychologisch onderzoek door de ogen van de patiënt

Raakvlak Het neuropsychologisch onderzoek (NPO) is de gouden standaard voor het objectiveren van cognitieve functies. In de klinische praktijk horen…

Het belang van het meten van cognitief functioneren in het dagelijks leven

Cognitieve tests die worden afgenomen in een gecontroleerde setting, zoals de spreekkamer van de neuropsycholoog, leveren onmisbare informatie over de…