Revalidatiearts Viola Altmann is een autoriteit op het gebied van classificatie bij paralympische sporten. Ze ontwikkelde en onderzocht een systeem om dit proces objectiever te laten verlopen. Een belangrijke eerste stap naar een classificatie gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

Classificatie is een ingewikkeld en cruciaal element bij paralympische sporten. Het is immers de bedoeling dat de atleet wint die het meeste talent heeft en het best is voorbereid, en niet simpelweg de atleet met de minst ernstige beperkingen. Daarom worden atleten ingedeeld in groepen – klassen – met vergelijkbare beperkingen. Naarmate de professionaliteit van paralympische sporten toeneemt, neemt ook de behoefte aan betrouwbare classificatie toe. Viola Altmann, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek en zelf ervaren classifier, deed als eerste wetenschappelijk onderzoek naar een classificatiemethode voor paralympische sport.

Expert opinion

Altmann licht toe: ‘Elke sport heeft een eigen classificatiesysteem, dat uitgaat van de expert opinion van classifiers. Maar er is meer nodig dan dat om de classificatie op het gewenste niveau te krijgen. Daarom ben ik in 2009 met de afdeling research van de Sint Maartenskliniek onderzoek gaan doen naar verbetering van het classificatiesysteem voor rolstoelrugby.’ De revalidatiearts ontwikkelde een nieuwe classificatiemethode voor beperkingen van de romp, de Trunk Impairment Classification (TIC), die vervolgens is onderzocht. Daarbij bleek het systeem betrouwbaar – een atleet wordt steeds in dezelfde klasse ingedeeld, ongeacht de classifier – en valide – de TIC meet daadwerkelijk rompbeperkingen en deze beperkingen hebben impact op het prestatievermogen in rolstoelrugby.

Eerste stap

Viola Altmann promoveerde eind vorig jaar op haar onderzoek, dat ze als goede eerste stap beschouwt: ‘Meer onderzoek is nodig, zowel naar classificatie van armbeperkingen die eveneens een rol spelen in rolstoelrugby, als naar classificatiesystemen voor andere sporten. Er loopt nu ook al onderzoek op het gebied van zwemmen, atletiek, skiën en kanoën. Het is heel belang- rijk dat we doorgaan op deze weg, zodat de paralympische sporten zich verder kunnen ontwikkelen. De sporters verdienen dat en het publiek ook, want de Paralympische Spelen zijn net zo spannend en mooi als de Olympische Spelen. En naarmate topsport voor mensen met een beperking zich ontwikkelt, zal ook de breedtesport groeien. Sporten is gezond voor iedereen, en nog meer voor deze groep. Je lijf hoeft echt niet perfect te zijn om te kunnen bewegen en trots te kunnen zijn op je prestaties!’


Gerelateerde artikelen Revalidatie Magazine

Paralympische Spelen: ook de samenwerkende revalidatie- en sportartsen gaan voor goud

De Olympische Spelen zijn nog maar net achter de rug, of de volgende Spelen komen er al weer aan: op…

Onderzoek: kan gerichte conditietraining mensen met dwarslaesie fit houden?

Kun je met gerichte conditietraining tijdens de revalidatie de fitheid van mensen met een incomplete dwarslaesie beter behouden, ook als…

PULSE Racing wil mobiliteit en vitaliteit teruggeven aan mensen met een dwarslaesie

Studententeam PULSE Racing van de Vrije universiteit Amsterdam (VU) streeft ernaar om de mobiliteit en vitaliteit terug te geven aan…

Gerelateerde artikelen Nederlands Tijdschrift voor Revalidatiegeneeskunde

Bewegen als behandeloptie voor cognitieve veroudering

Focus op personen met een dwarslaesie Bij Adelante wordt samen met de Universiteit Maastricht onderzoek gedaan naar myokines en het…

Hoe fit moet je zijn voor het dagelijkse leven na een beroerte?

Proefschrift-artikel Dit proefschrift onderzocht hoe de (verlaagde) fysieke fitheid na een beroerte de uitvoering van dagelijkse activiteiten beïnvloedt. We keken…

Bewegen tijdens de ziekenhuisopname

Handvatten om de kloof tussen wetenschap en praktijk te overbruggen Proefschrift-artikel Steeds meer onderzoek benadrukt dat fysieke activiteit tijdens de…