Wat is de best passende behandeling? En in welk revalidatiecentrum, ziekenhuis of umc kun je het beste terecht? Om patiënten te ondersteunen bij deze vragen, maken revalidatiecentra, ziekenhuizen en umc’s kwaliteitsinformatie openbaar op de websites www.revalidatiecheck.nl en www.ziekenhuischeck.nl. Sinds 3 juli staan de kwaliteitscijfers van 2024 online. De hoeveelheid informatie op beide sites is verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden.
NVZ-voorzitter Ad Melkert: “Ziekenhuizen vinden het belangrijk dat relevante informatie en cijfers over de kwaliteit van zorg transparant zijn. Daarom worden de websites Ziekenhuischeck en Revalidatiecheck steeds verder uitgebreid. Zo kunnen patiënten goede keuzes maken voor het ziekenhuis en voor hun behandeling. Bovendien zijn de teksten op deze websites in begrijpelijke taal opgesteld. Graag kijken we met alle partijen in het zorgveld hoe we de informatie en cijfers verder kunnen afstemmen op de behoefte van de patiënt.”
Twee keer zoveel kwaliteitsinformatie in begrijpelijke taal voor patiënten
Patiënten hebben op de websites nu toegang tot ruim 250 kwaliteitsindicatoren voor ziekenhuiszorg en ruim 70 voor revalidatiezorg, in begrijpelijke taal. De indicatoren gaan over: hoe vaak wordt een operatie gedaan, en hoe groot is de kans op een complicatie? Er is informatie beschikbaar over veelvoorkomende behandelingen als een staaroperatie, of heup- en knieprotheses, maar ook over 20 vormen van kanker.
Op Ziekenhuischeck is nu meer gedetailleerde informatie per behandeling toegevoegd. Bijvoorbeeld over de gemiddelde wachttijd tot een operatie, of informatie over een goede uitkomst (‘textbook outcome’). Alle indicatoren worden toegelicht, en voorzien van een landelijk gemiddelde. De resultaten van ziekenhuizen kunnen ook met elkaar worden vergeleken. Ziekenhuizen die geen complexe ingrepen doen, geven op Ziekenhuischeck een toelichting naar welk ziekenhuis ze doorverwijzen of mee samenwerken.
De revalidatie-instellingen verzamelen veel informatie over de kwaliteit van zorg door gevalideerde onderzoeken naar de patiënttevredenheid. Op die manier geeft Revalidatiecheck een goed beeld van hoe patiënten de zorg hebben ervaren. Bijvoorbeeld: had de behandelaar genoeg tijd, en kon ik als patiënt of familie meebeslissen over de behandeling?
Betrouwbare en toegankelijke data
De getoonde kwaliteitscijfers zijn afkomstig uit meerdere bronnen. De belangrijkste bron zijn de cijfers die zorginstellingen verplicht aanleveren aan de landelijke Transparantiekalender. Op de Transparantiekalender zijn indicatoren opgenomen, waarvan het relevant is om kwaliteitsinformatie te verzamelen en openbaar te maken. Daarnaast staan op Ziekenhuischeck ook de actuele wachttijden voor een eerste afspraak op een polikliniek of de wachttijd voor een behandeling, de rapportcijfers die patiënten geven aan hun ziekenhuis en een overzicht waar je terecht kunt voor zeldzame aandoeningen.
Door deze bronnen te bundelen op één website, krijgen patiënten overzicht in de beschikbare gevalideerde informatie. Zonder dat dit leidt tot extra administratieve belasting voor de zorginstellingen.
Gezamenlijk initiatief
Revalidatiecheck en Ziekenhuischeck zijn ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Revalidatie Nederland (RN), in samenwerking met Dutch Hospital Data (DHD). Alle algemene en academische ziekenhuizen, en de bij RN aangesloten revalidatie-instellingen, leveren een bijdrage aan dit initiatief. De websites worden steeds beter gevonden door het publiek: in 2024 trok Ziekenhuischeck meer dan een half miljoen bezoekers.